Hlavní obsah

Al-Kaida se podílí na pašování kokainu do Evropy

Washington

Před americkým soudem stanuli v sobotu tři muži, která zadržel Americký protidrogový úřad DEA v Africe a byli vydání do USA. Podporuje tvrzení, že al-Kaida přišla o bývalé zdroje peněz a nyní je musí získávat z podílu na obchodu a pašování drog. Uvedla to americká televize ABC.

Foto: Reuters

Drogy zadržené DEA

Článek

Tři zadržení a posléze vydaní muži Umar Issa, Haruna Ruré a Idrís Abilrahmán pocházejí z Mali. Čelí obvinění, že souhlasili s transportem tuny kokainu.

Kokain se pašuje ze západní Afriky přes Maghrib do Španělska. Právě v islámském Maghribu působí Al-Kaida a trojice tudy měla zajistit bezproblémový průchod zásilky přes poušť do Maroka.

Turé popsal, že má dobré styky s al-Kaidou v islámském Maghribu a již se podílel na zajištění dodávky tuny hašiše do Tuniska. Turé uvedl, že „naši přátelé, radikálové a muslimové“ se zavázali zabezpečit dopravu. S drogami měl cestoval Abilrahmán.

Podle DEA tyto muže vyškolili experti z kolumbijských drogových kartelů, ale napojení jsou i na levicové povstalce z kolumbijského hnutí FARC.

DEA se obává, že narkoteroristé se nyní přesouvají do Afriky, kde se proti nim bude hůře bojovat. 

Reklama

Výběr článků

Načítám