Hlavní obsah

V Pekingu každý týden přibývá 10 tisíc aut

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Pryč jsou časy, kdy byl Peking městem cyklistů. Poté, co se komunistická vláda vydala cestou ekonomického liberalismu, roste střední třída a s ní počet automobilů v hlavním městě - zhruba o deset tisíc každý týden. V neděli úřady oznámily, že v ulicích Pekingu je 3,99 miliónu vozů. Je tedy zřejmé, že jejich počet v příštích dnech přesáhne čtyři milióny.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Obyvatelé Pekingu přesedlávají z kol do aut.

Článek

Metropole trpí chronickými zácpami jako každá jiná na světě, jakkoliv tamní úřady silniční síť rozšiřují a opravují, jak mohou. Podle městské dopravní kanceláře je totiž ze 17 miliónů obyvatel města šest miliónů řidičů.

Stanice BBC upozornila, že v roce 1949, kdy se moci v zemi chopili komunisté, bylo v Pekingu 2 300 aut a dalších 48 let trvalo, než se počet vyšplhal k miliónu. Pouhé dva roky už ale trval nárůst ze tří na čtyři milióny.

Peking se už uchýlil k omezení počtu aut v ulicích. I díky tomu se před loňskými olympijskými hrami podařilo omezit smog nad městem a původně krátkodobé řešení zůstalo v platnosti.

V Číně se za listopad prodalo 1,04 miliónu osobních aut, což je oproti stejnému období před rokem nárůst o 98,2 procenta. Celkem se za letošek v zemi prodá přes 13 miliónů osobních vozidel. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám