Hlavní obsah

V Thajsku se poprvé nakazilo chřipkou prase od člověka

– Bangkok

Thajsko zaznamenalo první případ přenosu chřipky A(H1N1) z člověka na prase. Oznámila to ve čtvrtek agentura AFP s odvoláním na thajské oficiální zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Z osmi desítek testovaných vzorků přítomnost chřipkového viru vykázal jen jediný, upřesnil thajský ministr zemědělství Tchira Vongsamut.

V okruhu do pěti kilometrů kolem farmy ve středním Thajsku byla vyhlášena karanténa. Úřady budou provádět kontrolní testy každé tři dny.

Farma je součástí univerzity Sara Buri, z jejíchž 132 zaměstnanců žádný nebyl na chřipku pozitivně testován. Podle zdrojů z ministerstva ale zatím nebylo možné potvrdit, jestli nositelem viru byl některý ze studentů-výzkumníků.

"Výsledky testů však ukazují, že prase chytilo virus od člověka," zdůraznil tajemník ministerstva. Podle něho nicméně konzumace prasečího masa není vůbec nebezpečná.

Od vypuknutí epidemie takzvané prasečí chřipky thajské úřady testovaly 26 000 prasat. Chřipka byla zjištěna u 30 000 lidí, z nichž 190 nemoci podlehlo.

Podle údajů mezinárodních zdravotnických orgánů si tato chřipka od vypuknutí na jaře letošního roku vyžádala v celém světě už přes 10 400 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám