Hlavní obsah

Vietnam od Ruska nakoupí ponorky a stíhačky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vietnamská vláda uzavřela s Ruskem smlouvy v objemu několika miliard dolarů na nákup ponorek a armádních stíhaček. O zakázkách v úterý v Moskvě informoval vietnamský premiér Nguyen Tan Dung.

Foto: David Moir , Reuters

Článek

Podle stanice BBC se tak Vietnam stal jedním z hlavních klientů pro ruský zbrojařský průmysl. Dung podrobnosti neuvedl, ale agentura Interfax informovala, že si Hanoj objednala šest ponorek za dvě miliardy dolarů.

Vietnam, kterému mají Rusové v příštím roce dodat osm stíhaček Suchoj Su-30MK2, prý navíc zvažuje objednávku dalších 12 strojů.

Podle Carlyle Thayera z Australské akademie obranných sil je za obchodem narůstající napětí v Jihočínském moři. „Koupě ponorek by posílila vyjednávací pozici Vietnamu při námořních sporech,“ uvedl. Vietnam, Čína a další země si činí nároky ostrovy v moři, které Vietnam nazývá Východním mořem. Odhaduje se, že by mohly být bohaté na ropu a zemní plyn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám