Hlavní obsah

Pákistán oznámil konec bojů proti Talibanu v Jižním Vazíristánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Boje proti fundamentalistům z hnutí Taliban na severozápadě Pákistánu skončily. Sdělil to v sobotu pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání. Armáda ofenzívu v Jižním Vazíristánu zahájila v říjnu s cílem vytlačit z tohoto pohraničního kmenového území teroristy.

Článek

Gílání zároveň řekl, že armáda teď může povstalce z hnutí Taliban pronásledovat v jiných částech hranice s Afghánistánem.

Armádní velení sice stále vydává denní bilanci bojů v Jižním Vazíristánu, ale i z ní je zřejmé, že se tamní situace zklidnila.

Úřady se domnívají, že mnoho talibů a také členů teroristické sítě Al-Káidy, kteří také působili v Jižním Vazíristánu, se uchýlilo na kmenové území Úrakzai, na něž se teď chce armáda zaměřit.

Americký ministr obrany Robert Gates, který tento týden navštívil Afghánistán a Irák, ocenil práci pákistánské armády v boji proti Talibanu. Řekl, že radikálové se teď zřejmě snaží přesunout z Jižního Vazíristánu do Afghánistánu a že tam na ně budou vyvíjet tlak americké jednotky. USA v příštích měsících posílí svůj tamní kontingent ze současných asi 100 000 vojáků o dalších 30 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám