Hlavní obsah

Atentát na vůdce junty dostal Guineu na pokraj občanské války

– Konakry

Situace v hlavním městě Guiney zůstává napjatá po neúspěšném atentátu na vůdce vojenské vlády, který byl v pátek nucen vyhledat lékařské ošetření v Maroku. Obyvatelé Guineje se podle agentury Reuters obávají, že vůdce vojenské vlády zemře a že násilnosti mezi armádními frakcemi, které se vymkly kontrole, budou pokračovat. Život v ulicích hlavního města Konakry se takřka zastavil.

Foto: Reuters

Šéf vojenské junty v Guinei kapitán Moussa Dadis Camara doprovázený poručíkem Aboubacarem "Toumbou" Diakitem, který se ho údajně pokusil zabít (archivní snímek)

Článek

"Situace je velmi nebezpečná. Pokud prezident na zranění zemře, mohlo by to v této zemi otevřít cestu násilnému konfliktu. To by dokonce mohlo znamenat etnické nepokoje," citovala agentura Reuters realitního makléře v Konakry Kemoka Kabu. V ulicích hlavního města Konakry se v sobotu pohybovaly nákladní vozy s těžce ozbrojenými vojáky, kteří hledali další podezřelé z útoku.

Obchody jinak pulsujícího města byly otevřené jen půl dne a většina obyvatel zůstala doma. Vůdce vojenské junty Moussa Dadis Camara se ve čtvrtek stal cílem střelby vojáků. Útok má prý na svědomí Camarův bývalý blízký spolupracovník. Camara byl v pátek se zraněními převezen do Maroka. Zde se podrobil operaci a je nyní mimo nebezpečí, oznámil guinejský ministr komunikací Idrissa Chérif.

Vlády v zemi, která je největším světovým vývozcem bauxitu, se dočasně ujal druhý místopředseda vojenské vlády Sékouba Konaté. Obyvatelé Konakry se obávají, že úmrtí zraněného vůdce by umožnilo otevřený střet mezi armádními frakcemi.

"Viděla jsem lidi, kteří dřív Camaru neměli rádi, jak nyní říkají že doufají, že nezemře," řekla Maimanou Bahová, která v Konakry pracuje jako sekretářka. Nestabilita v Guineji by se mohla přelít do sousedních států.

Atentát mohl být podle Reuters vyústěním silného mezinárodního tlaku na Guineu po brutálním potlačení opoziční demonstrace v září. Podle mezinárodních organizací tehdy zemřelo takřka 160 lidí. Zásah kromě mezinárodní kritiky vyvolal i spory uvnitř vládnoucí junty.

Za čtvrtečním atentátem údajně stojí Camarův bývalý pobočník, poručík Aboubacar "Toumba" Diakité, zapletený do zářijového masakru. Přes počáteční zprávy o jeho zadržení dnes agentura Reuters informovala, že Toumba, který se údajně pro mnoho lidí kvůli atentátu stal hrdinou, je nadále na svobodě.

Po získání nezávislosti na Francii v roce 1958 Guinea na dalších 50 let vstoupila do období autoritativní vlády revolučního socialisty Ahmeda Sékou Tourého a Lanasany Contého. Camara se moci ujal po převratu takřka před rokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám