Hlavní obsah

Nepálská vláda zasedala pod Everestem

Káthmándú

Nepálská vláda se v pátek sešla na svém pravidelném zasedání v základním táboře na úpatí Mount Everestu. Upozornila tak na to, že i pohoří Himálaje je ohroženo globálním oteplováním, jímž se za tři dny začnou zabývat účastníci kodaňské konference.

Článek

Nepálský kabinet zvolil podobný prostředek jako nedávno vláda Malediv, která z téhož důvodu zasedala s potápěčskou výstrojí pod vodou.

Vrtulník dopravil premiéra Madhava Kumára Nepála a 23 ministrů, kterým to zdravotní stav dovolil, do Kalapatharu v nadmořské výšce 5242 metrů, což je výchozí bod horolezců přicházejících zdolat nejvyšší horu světa. Ministři dostali kyslíkové masky a teplé bundy a pro jistotu s nimi přiletěli také lékaři, kteří všechny ministry ještě prohlédli v Sjangboče, odkud se pak vydali na poslední etapu cesty.

Foto: Gopal Chitrakar , Reuters

Vláda zasedala pod horami.

Ministři, usazení kolem stolů postavených na planině před horskými velikány, schválili deklaraci, která bude představena v Kodani. "Deklarace z Everestu vyzývá svět k minimalizaci negativního vlivu klimatických změn na Mount Everest a další himálajské vrcholy," řekl premiér.

Ministři také rozhodli, že Nepál rozšíří chráněné oblasti, národní parky a lesní porosty tak, aby tvořily nikoli 26 procent území jako dosud, ale 40 procent.

Na území Nepálu je osm ze 14 světových velehor. Ačkoli země produkuje pouhých 0,025 procenta takzvaných skleníkových plynů a řadí se tím téměř na konec seznamu znečišťovatelů, důsledky klimatických změn nese stejně jako ostatní.

Reklama

Výběr článků

Načítám