Hlavní obsah

Somálští piráti unesli tanker na cestě do USA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Piráti u břehů Somálska unesli další loď. Tentokrát jim do rukou padla tučná kořist - plně naložený ropný tanker, který ze Saúdské Arábie směřoval do Spojených států. Hodnota jeho nákladu je 20 miliónů dolarů.

Foto: Maran Tankers Management/Handout, Reuters

Maran Centaurus

Článek

Podle mluvčího námořních sil EU Johna Harboura byla loď Maran Centaurus unesena v neděli u Seychel asi 1300 kilometrů od somálského pobřeží. Na palubě bylo 28 lidí - Řekové, Filipínci, Ukrajinci a Rumun.

Loď obsadilo devět pirátů a zamířili s ní k Somálsku. Sleduje ji také fregata řeckých námořních sil. Zajatá posádka je údajně v pořádku.

Piráti u východní Afriky útočí dál od břehů a častěji, v letošním roce je počet útoků opět na novém rekordu. Za lodě obyčejně únosci požadují milióny dolarů a jinak tomu zřejmě nebude ani v případě tankeru o tonáži 300 000 tun plného ropy.

Jejich dosud největším úlovkem byl tanker Sirius Star s dvěma milióny barelů ropy. Loď o výtlaku 318 000 tun piráti unesli loni v listopadu a v lednu za ni dostali tři milióny dolarů.

Reklama

Související články

Námořní piráti se letos opět rekordně činili

Počet pirátských útoků ve světě za letošek už překonal loňský rekord. Hlavní podíl na tom má opětovný nárůst útoků ve vodách východně od Somálska. Oznámil to...

Výběr článků

Načítám