Hlavní obsah

Každý pátý Afričan se nakazí HIV u lékaře

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Každý pátý Afričan trpící HIV se nakazil kvůli kontaminovaným jehlám a dalšímu zdravotnickému materiálu. Ve své studii to uvedli výzkumníci z britské Královské lékařské společnosti, informoval deník The Daily Telegraph.

Článek

Podle zprávy se každoročně na černém kontinentu kvůli nesprávným medicínským praktikám nakazí HIV téměř pět miliónů lidí. Vědci viní vlády a zdravotnické organizace, že problém ignorují. „Nekritickým přijímáním ortodoxního názoru, že se HIV téměř výhradně přenáší při sexu, se zdravotníci a vědci podílejí na prodlužování utrpení, kterému se lze vyhnout,“ citoval deník epidemiologa Johna Potterata.

Britská studie se odkazuje na četná svědectví o několikanásobném použití stejné jehly u více pacientů. Problém se vyskytl například v jihovýchodní Nigérii, kde polovina lidí, které očkovali proti tetanu, uvedla, že viděli, jak byla jehla použita znovu.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

V Africe žije přes 22 miliónů lidí nakažených HIV. V minulém roce na nákazu zemřely odhadem dva milióny Afričanů. Největší poměr nakažených má Svazijsko, HIV pozitivní tam je 26 procent obyvatel, což sráží průměrnou délku života na 32 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám