Hlavní obsah

Při masakru na Filipínách zabili najednou rekordní počet novinářů: 18

Manila/Příž

Filipínské bezpečnostní složky na místech pondělního masakru v provincii Maguindanao na jihu země objevily ve středu dalších šest těl. Počet obětí krveprolití, zapříčiněného rivalitou mezi kandidáty na post provinčního guvernéra, se zvýšil na 52. Je mezi nimi 18 novinářů, což je podle zahraničních médií rekordní počet mrtvých žurnalistů během jednoho incidentu.

Foto: Erik de Castro, Reuters

Odkrývání masového hrobu

Článek

Už v době, kdy bylo mezi oběťmi identifikováno 13 těl novinářů, sdělila organizace Reportéři bez hranic, že je to největší jednorázový masakr novinářů, který kdy byl spáchán.

Volební rivalita vyústila v masakr

Skupina příznivců místostarosta Esmaela Mangudadata jej jela zaregistrovat k volbám nového guvernéra. Přepadla je skupina asi stovky ozbrojených mužů. Mrtvá těla se stopami po kulkách a po bodných ranách byla nalezena ve dvou masových hrobech nedaleko hlavní silnice v Maguindanao. Ve vyhloubených jámách byla zasypána i dvě auta.

Mezi oběťmi je také žena a sestra guvernéra. Mezi zabitými je mnoho žen, včetně dvou těhotných. Ženy byly navíc nejprve znásilněny. [celá zpráva]

Foto: Eric de Castro, Reuters

Oběti měly svázané ruce.

Laxní vyšetřování

Podle mluvčího armády Romea Brawnera může masakr souviset s rivalitou mezi klanem současného guvernéra Datua Andala Ampatuana, šéfa mocné místní rodiny, a Mangudadatem. Příbuzní obětí jsou přesvědčeni, že klan současného guvernéra celou akci zosnoval. Má vlastní milici.

Mangudadatovi údajně před registrací k volbám vyhrožovali smrtí, proto poslal na cestu manželku, která při masakru zahynula. Domníval se, že jeho rodinu ušetří.

Vzhledem k vazbám Amaptunana na současnou prezidentku Arroyovou panují obavy, že případ nebude řádně vyšetřen. Zatím nebyl nikdo zatčen. Mluvčí Arroyové však říká: „Toto není prosté nepřátelství mezi soupeřícími klany. Je to akt svrchované nehumánnosti."

Filipíny kvůli masakru vyhlásily v provinciích Maguindanao a Sultan Kudarat a také ve městě Cotabato výjimečný stav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám