Hlavní obsah

Konfliktů v Africe přibývá úměrně s vyšší teplotou, ukázala studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klima je podle vědců hlavní příčinou ozbrojených konfliktů v Africe. Kvůli předpokládanému dalšímu oteplování ovzduší se počet obětí pravděpodobně ještě zvýší. O výzkumu zveřejněném v americkém odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) informovala BBC.

Foto: Stuart Price, Reuters

Mladičtí bojovníci jsou v súdánském Dárfúru aktéry jednoho z nejhorších občanských konfliktů na černém kontinentě.

Článek

Vědci našli statisticky významnou souvislost mezi průměrnou teplotou dané země a v ní probíhajícím občanským konfliktem s více než tisícovkou obětí. Použili přitom databáze teplot ze zemí subsaharské Afriky za období 1981 až 2002. V neobvykle teplých letech byla napříč územím o 50 procent větší pravděpodobnost vzniku ozbrojeného konfliktu.

Výzkumy již dříve naznačovaly souvislost mezi válkami a nedostatečnou vláhou, ale aktuální závěr lze podle BBC považovat za jasný důkaz spojitosti s teplotou.

Klima silně ovlivňuje produkci potravin

Nepokoje údajně vznikají kvůli zmenšujícím se zásobám potravin. Zemědělské výnosy jsou zde totiž podle vedoucího výzkumu Marshalla Burkeho z Kalifornské univerzity v Berkeley mimořádně citlivé i na malou teplotní změnu, například půl stupně Celsia.

Výzkum dále ukazuje, že pokud teploty dále porostou, zvýší se v příštích 20 letech počet ozbrojených konfliktů v subsaharské Africe o 50 procent. Vliv teplotních změn zůstal silný i poté, co vědci do dlouhodobého statistického modelu přidali faktor hospodářského růstu nebo lepší správy zemí.

"Pokud se subsaharské klima nepřestane oteplovat a pomoc těmto zemím přizpůsobit se vysokým teplotám bude jen minimální, budou se ztráty na životech pravděpodobně stupňovat," řekl Burke.

Je možné Africe pomoci?

Výsledky výzkumu byly zveřejněny před konáním prosincového summitu o změnách klimatu v dánské Kodani. Představitelé států zde budou diskutovat také o množství peněz, které by měly africkým zemím pomoci připravit se na dopady klimatických změn.

Vědci v této souvislosti navrhují vyvinout plodiny s menší citlivostí na extrémní vedra a připravit schémata pojištění pro farmáře zasažené teplejším podnebím. Na prvním místě je však podle nich třeba vyřešit konflikty, napsal BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám