Hlavní obsah

V Číně popravili dva lidi kvůli skandálu s jedovatým mlékem

Novinky,
Peking

V Číně byli v úterý popraveni dva lidé za podíl na loňském skandálu s kontaminovaným kojeneckým mlékem, po jehož konzumaci zemřelo nejméně šest dětí. O popravě informovala agentura Nová Čína. Mlékem, do něhož byl přidáván melamin, se přiotrávilo 300 000 dětí.

Článek

Popraveni byli Čang Jü-ťun a Keng ´Tin-ping. První byl k absolutnímu trestu odsouzen za ohrožení bezpečnosti veřejnosti a druhý za výrobu a prodej jedovatých potravin, sdělil ve verdiktu Lidový městský soud v Š´ťia-čuangu.

Čang byl odsouzen ze výrobu 770 tun a prodej 600 tun sušeného mléka, do něhož byl přimíchán průmyslový melamin, aby se utajilo, že v mléce není tolik proteinu, kolik má být. Mléko se testuje na obsah dusíku. Keng byl odsouzen za prodej 900 tun mléka, do něhož bylo přimícháno 434 kilogramů melaminu v dnes již neexistující společnosti Sanlu.

Foto: Profimedia.cz

Obvinění před soudem

Oba se po rozsudku odvolali k soudu vyšší instance v provincii Che-pej, ten však verdikt potvrdil.

Oba odsouzení působili v hlavním městě provincie Che-pej Š´ťia-čuangu, kde bylo sídlo mlékařské společnosti Sanlu, která byla po patnáct let největším producentem mléka a mléčných výrobků v Číně. [celá zpráva]

Melamin

:: Melamin je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot.

:: Melaminové pryskyřice jsou velmi pevné a odolné a vyrábějí se z nich například povrchy kuchyňských linek, kuchyňské nářadí a řada dalších výrobků.

:: Po požití melamin způsobuje akutní selhání ledvin, poškozuje močové ústrojí a podporuje vznik ledvinových kamenů. Dlouhodobým drážděním mohou kameny vést až k rakovině močového systému.

:: Čínští výrobci přidávali do mléka melamin, aby zvýšili množství dusíku, a tím při laboratorních analýzách zamaskovali nízký obsah bílkovin. Zakrývali tak skutečnost, že mléko bylo zředěno vodou. Melamin obsahuje 66 procent dusíku.

:: Přítomnost melaminu byla v Číně zjištěna nejprve v sušeném mléce pro výživu kojenců a pak i v normálním mléce a mléčných výrobcích.

:: U dospělých mléko kontaminované melaminem poškození ledvin nezpůsobí, pokud ho nevypijí více než dva litry denně. Kojenci a malé děti, které jsou krmeny výhradně nebo převážně stravou ze sušeného mléka, jsou nejzranitelnější skupinou.

Celkem stanulo před soudy 21 osob spojených s případem. Dvě byly odsouzeny k smrti, jedné trest smrti snížili na doživotí, tři dostaly doživotí a dalších patnáct osob bylo posláno za mříže. Doživotí mimo jiné dostala bývala ředitelka Sanlu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám