Hlavní obsah

Počet obětí výbuchu v čínském dole stoupl na 104, pozůstalí protestují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Na 104 podle pondělních informací stoupl počet horníků, kteří zahynuli při sobotním výbuchu v uhelném dole v severovýchodní Číně. Čtyři horníci se ještě pohřešují. Na místě tragédie protestovali pozůstalí. Příčina neštěstí se vyšetřuje, podle všeho ale vybuchl nahromaděný důlní plyn.

Článek

Metan vybuchl v sobotu 2:30 místního času (v pátek 19:30 SEČ) v provincii Chej-lung-ťiang u hranic s Ruskem. V okamžiku exploze bylo v dole 528 lidí. Práci záchranářů komplikoval fakt, že horníci pracovali na 28 různých místech v hloubce 500 metrů.

Zraněných je přes sto, ošetřeni byly v místní hornické nemocnici. Jde o nejhorší důlní neštěstí v Číně za poslední dva roky. V důlním areálu se shromáždila skupina žen - příbuzných obětí - která protestovala proti nedostatku informací o pohřešovaných, a dostala se kvůli tomu do střetu s policií.

Některé z nich podle agentury Reuters policie odvezla v nákladním autě pryč z areálu. Počet obětí stále narůstal z původních čtyř desítek. 

Čínské doly, především ty uhelné, jsou považovány za nejnebezpečnější na světě. V prvních devíti měsících letošního roku se v čínských uhelných dolech událo 11 velkých neštěstí, při nichž zahynulo přes 300 horníků.

Reklama

Související témata:

Související články

V čínském dole zemřelo 87 horníků

Při výbuchu v dole v severovýchodní Číně, k němuž došlo v sobotu nad ránem místního času, zahynulo 87 horníků a 21 jich je pohřešováno. Předchozí bilance byla...

Výběr článků

Načítám