Hlavní obsah

Klaus se setkal s peruánským prezidentem

– Lima • Aktualizováno
Novinky, Miroslav Benč (Lima)

Prezident Václav Klaus se v pátek v rámci své cesty po latinské Americe setkal se svým peruánským protějškem Alanem Garcíou Pérezem. Šlo o první návštěvu českého prezidenta v Peru od navázaní diplomatických styků mezi oběma zeměmi v roce 1922.

Foto: Enrique Castro-Mendivil, Reuters

Český prezident Václav Klaus s peruánským protějškem Alanem Garcíou Pérezem

Článek

Peruánský prezident Pérez ocenil hlavně to, že Peru s Klausem navštívila početná česká podnikatelská mise.

„Děkuji za posílení svazků mezi našimi zeměmi. Pan prezident umožnil setkání českých podnikatelů s našimi. Peru věří, že tato návštěva napomůže tomu, aby naši podnikatelé také měli možnost navštívit Českou republiku,“ řekl po jednání Pérez.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Prezident Václav Klaus se svým peruánským protějškem Alanem Garcíou Pérezem

„Velmi bych si přál, aby tato má návštěva byla impulsem pro další rozvíjení vztahů. Věřím, že zesílí i tok turistů v obou směrech. Jsem velice rád, že pan prezident bude uvažovat o návštěvě České republiky, na kterou jsem ho pozval, ale dobře vím, že podobných pozvání má z celého světa daleko větší množství. Doufám, že k jeho cestě k nám dojde,“ řekl Klaus.

Prezidenti po více než hodinovém jednání podepsali dohody, mezi nimiž je Program spolupráce v oblasti kultury, vzdělávání, vědy a sportu a také Memorandum o společném postupu při potírání nelegálního obchodu s drogami.

Salvy z děla

Klause při příjezdu k paláci vítaly ohlušující salvy z děla a prezidentská stráž. Na náměstí před prezidentským palácem se shromáždily stovky lidí.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Čestná stráž prezidentského paláce v Limě

Návštěva prezidenta Klause v Limě zaujala i peruánská média. Na tiskové konferenci bylo asi 20 místních novinářů a fotoreportérů.

Ještě před setkáním položil prezident věnec k památníku hrdinů nezávislosti. Manželka prezidenta Livia měla v pátek dopoledne separátní program, navštívila konzervatoř v Limě.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Prezident Klaus u památníku hrdinů nezávislosti v Limě

Prezident se odpoledne setkal i s předsedou peruánského kongresu, šéfem nejvyššího soudu a starostou Limy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám