Hlavní obsah

Somálští piráti zastřelili kapitána

Novinky, CNN,
Mogadišu
Aktualizováno

Somálští piráti ve středu oznámili, že kapitán cisternové lodi MV Theresa VIII ve středu zemřel. Podlehl střelným zraněním, které utrpěl při úterním únosu lodě.

Foto: Reuters

Loď Maersk Alabama na archivním snímku

Článek

Somálští piráti zaútočili v úterý na loď u Seychellských ostrovů. Zaútočili na ni střelnými zbraněmi a zasáhli kapitána. Zda byl zraněn nějaký další námořník z 28členné severokorejské posádky, není známo. Loď patří singapurské firmě a plula pod vlajkou Svatého Vincenta. Mířila do Mombasy. [celá zpráva]

Piráti opět útočili na americkou loď

Loď Maersk Alabama, jejíhož kapitána na jaře unesli somálští piráti a musel být osvobozen, se ve středu stala terčem dalšího pirátského útoku. Tentokrát jej odvrátila.

Loď byla napadena ve středu a opětovala palbu, uvedla protipirátská mise EU. Na loď somálští piráti stříleli z automatických zbraní asi 650 kilometrů východně od somálského pobřeží.

Dánská loď plující pod americkou vlajkou byla napadena už v dubnu. Tehdy se piráti dostali na palubu, ale loď nedokázali ovládnout. Unesli proto jejího kapitána Richarda Phillipse. Drželi ho v zajetí na záchranném člunu pět dnů, než ho osvobodilo americké námořnictvo. Tři piráti byli při akci zabiti, další čtyři zajati. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám