Hlavní obsah

Austrálie se omluvila dětem, dovezeným do země kvůli práci

Canberra

Předseda australské vlády Kevin Rudd se v pondělí omluvil tisícům dětí, které byly v minulých stoletích v rámci pracovních programů vyvezeny z Británie do Austrálie, kde byly často zanedbávány a zneužívány. Omluva přichází den poté, co se za posílání dětí do bývalých kolonií omluvil i britský premiér Gordon Brown. Informovala o tom v pondělí agentura AP.

Foto: Andrew Sheargold, Reuters

Australský premiér Kevin Rudd

Článek

"Omlouváme se za fyzické a emocionální strádání, nedostatek lásky, něhy a péče. Omlouváme se za tragédii ztraceného dětství," projevil Rudd svou účast přibližně 7000 lidí, kteří dosud žijí na území Austrálie a kteří byli do země převezeni jako děti v rámci pracovních programů.

Po tři a půl století bylo do Kanady, Austrálie a dalších bývalých kolonií vysláno okolo 150 000 dětí, některé ve věku pouze tří let. Smyslem programu, který byl ukončen před 40 lety, bylo poskytnout dětem z chudých rodin možnost začít nový život a dodat do kolonií potřebnou pracovní sílu. Děti ale byly často zneužívány a musely pracovat v těžkých podmínkách.

Mnoho jich bylo odebráno rodičům a bylo jim řečeno, že jsou sirotci. Sourozenci byli často odděleni poté, co dorazili do Austrálie. První skupina dětí byla údajně vyslána do zámoří v roce 1618 a program byl oficiálně ukončen v roce 1967. O víkendu se za něj omluvil také britský premiér Gordon Brown.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám