Hlavní obsah

Obama by rád navštívil Hirošimu, byl by prvním prezidentem USA v úřadě

– Tokio
Novinky, Tomáš Reiner

Dubnový projev amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze, při němž se mimo jiné vyslovil pro svět bez jaderných zbraní, rezonoval v Japonsku možná víc než jinde. Byla to japonská města, která zažila účinky atomové bomby. Ačkoliv od té doby uběhlo šest dekád, Nagasaki a Hirošima dosud marně čekají na návštěvu hlavy Spojených států, které útok vedly. Obama ji nestihl ani tentokrát, ale dal se slyšet, že by města ještě jako prezident rád navštívil.

Foto: Issei Kato , Reuters

Americký prezident Barack Obama s japonským premiérem Jukiem Hatojamou

Článek

Obama před Pražským hradem řekl, že Spojené státy mají morální odpovědnost konat, protože jsou jedinou jadernou mocností, která atomovou zbraň použila. Není proto divu, že když bylo ohlášeno, že se při své první cestě do jihovýchodní Asie zastaví v Tokiu, Japonci doufali, že si populární prezident udělá čas i na Hirošimu nebo Nagasaki.

Prezident ale v zemi vycházejícího slunce strávil necelých 24 hodin. Dal se však slyšet, že by je ještě v úřadu rád navštívil.

„Co se stalo, stalo se,“ citovala agentura AP 19letou Harunu Udo, která v Hirošimě navštěvuje střední školu. Dodala, že mladá generace nepotřebuje, aby se jí někdo omlouval. „Jestli ale Obama neviděl, co vám může atomová bomba udělat, měl by přijet a podívat se,“ řekla.

Za 64 let po bombardování japonských měst naději na usmíření a pokání zastiňuje politická realita. Podle místní mírové organizace v Hirošimě zatím její Památník míru nenavštívila žádná úřadující hlava státu disponujícího jadernou zbraní.

Bomba svržená na Hirošimu 6. srpna 1945 zabila na 140 000 lidí. Útok na Nagasaki byl podniknut o tři dny později a vyžádal si asi 80 000 obětí. O šest dní později císař Hirohito oznámil bezpodmínečnou kapitulaci Japonska.

Reklama

Výběr článků

Načítám