Hlavní obsah

Společnost těžící zlato vážně poškodila čínskou zeď

Peking

Nejstarší část velké čínské zdi ležící ve Vnitřním Mongolsku vážně poškodila důlní společnost těžící zlato, uvedla ve středu BBC. Zeď je poškozena v délce sta metrů a čínské úřady zvažují, že budou stíhat viníky.

Foto: Novinky

Článek

Poškozena byla část zdi vybudovaná za dob zakladatelské dynastie Čchin kolem roku 220 před naším letopočtem, která se nachází ve Vnitřním Mongolsku u města Sin-čche.

Důlní společnost Hohhot Kekao do zdi vybourala dvě plně průchozí díry a zeď poškodila na rozloze 300 metrů čtverečních. Poškození bylo objeveno v září. Těžaři pak zastavili veškeré práce, ale nyní je opět obnovili.

Podle Wanga Defanga z oblastního úřadu po kulturní památky je poškození neopravitelné. "Někteří lidé si myslí, že jedinou části zdi, která se má chránit, je ta u Pekingu. I když zeď je ve Vnitřním Mongolsku mnohem menší, má stejně velký význam,“ uvedl expert.

Policie nyní shromažďuje důkazy, protože v Číně platí speciální zákon na ochranu zdi, která je vyhlášena kulturní památkou UNESCO.

Pachatelům může hrozit trest v délce až deseti let. Podle zákona na ochranu zdi však bylo dosud zatčeno jen pět zaměstnanců důlní společnosti, kteří poškodili loni zeď ve Vnitřním Mongolsku, kde měla chránit Čínu před nájezdy mongolských kmenů.

Zeď má délku cca 8850 kilometrů a je vidět i z kosmu. Poškození bylo objeveno už září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám