Hlavní obsah

Poslední veterán se odmítl zúčastnit oslav konce 1. světové války

Právo, Novinky, DPA, ČTK, rei, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Poslední britský veterán se ve středu odmítl zúčastnit oslav k výročí konce 1. světové války. Jeho rodina oznámila, že si nepřeje glorifikovat válku. Konflikt z let 1914 - 1918 si připomněli ve středu v mnoha zemích. Do Francie na oslavy vůbec poprvé dorazil čelný představitel Německa a ve Skotsku odhalili památník československým parašutistům.

Foto: Profimedia.cz

Claude Choules se svou dcerou Anne Powovou

Článek

Claudeovi Choulesovi je 108 let a žije v australském Perthu. Posledním britským aktivním účastníkem 1. světové války se stal v červenci, kdy ve věku 111 let zemřel jeho kolega Harry Patch. [celá zpráva]

Choules sloužil v námořnictvu. Přihlásil se do něj v roce 1916. Tehdy mu bylo teprve 14 let a on musel lhát, že je mu víc, aby ho neodmítli. O deset let později přešel do australského námořnictva, v jehož řadách bojoval ve 2. světové válce. Celkem byl u námořnictva 41 let.

Je jedním ze tří veteránů z prvního konfliktu, který ještě žije, a podle rodiny se mu daří dobře, i když nevidí a téměř neslyší.

Jeho dcera Daphne Edingerová pro agenturu Fairfax Media uvedla, že válka v otci zanechala plno šrámů a žádné svátky v souvislosti s válkami nikdy neslavil. „Nemyslel si, že bychom měli glorifikovat válku,“ doplnila.

Merkelová jako první německý politik ve Francii

Ve středu se také poprvé v historii zúčastnil oslav konce 1. světové války ve Francii čelný představitel Německa. Spolková kancléřka Angela Merkelová přijala pozvání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho do Paříže, aby společně položili věnec u hrobu Neznámého vojína pod Vítězným obloukem.

Šéf Elysejského paláce to označil za „mimořádné přátelské gesto“, které navazuje na podobný symbolický projev německo-francouzského přátelství z roku 1984. Tenkrát se prezident Francois Mitterrand a kancléř Helmut Kohl sešli u památníku obětí bitvy u Verdunu v roce 1916 a drželi se za ruce.

Foto: Francois Mori/Pool, Reuters

Angela Merkelová v Paříži s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym

Pozvání na oficiální oslavy konce 1. světové války v Paříži obdržel před jedenácti lety od tehdejšího prezidenta Jacquesa Chiraka i kancléř Gerhard Schröder. Ten ale odmítl přijet, což ve Francii, kde je 11. listopad státním svátkem, vzbudilo nevoli.

Ve Skotsku odhalili památník Čechoslovákům

Ve skotském městečku Arisaig byl zase ve středu odhalen památník připomínající asi tři stovky českých a slovenských výsadkářů, kteří zde za druhé světové války prošli speciálním výcvikem před vysazením v okupované Evropě. Byli mezi nimi například i Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří spolu s dalšími parašutisty zahynuli po atentátu na Reinharda Heydricha.

Odhalení pomníku na břehu moře se zúčastnilo i několik absolventů speciálních kurzů. Jaroslav Klemeš, který je posledním žijícím "skokanem", byl vysazen v únoru 1945. [celá zpráva]

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Památník československým parašutistům v Arisaigu. Projekt inicioval český honorární konzul v Edinburghu Paul Millar (na snímku).

FOTO: Suzanne Plunkett, Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám