Hlavní obsah

Vojáci v Afghánistánu našli 250 tun materiálu k výrobě bomb

Novinky, Tomáš Reiner
Kábul

Koaliční vojáci v Afghánistánu zadrželi 250 tun dusičnanu amonného. Bílá látka využitelná jako hnojivo a k dezinfekci se v Afghánistánu více než často používá k výrobě bomb. Zabavené množství by stačilo na několik stovek výbušnin. Uvedla to agentura AP.

Foto: Bruno Domingos , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Spojence na 5000 pytlů s dusičnanem v jižním městě Kandaháru navedl v neděli informátor. Při zátahu v místním skladišti bylo nalezeno také 5000 součástek k bombám. Vojáci v té souvislosti zatkli 15 lidí.

Představitelé NATO doufají, že zátah zasadil povstaleckému hnutí Tálibán citelnou ránu. Podomácku vyrobené výbušniny, které většinou rebelové umísťují u cest, jsou nejčastější příčinou smrti koaličních sil v zemi.

V pondělí také televizní stanice Al-Džazíra zveřejnila video, na němž povstalci ve východním Afghánistánu předvádějí americkou munici. Tálibové uvedli, že pocházela z provincie Núristán, kde prý minulý měsíc v boji vytlačili Američany z jedné základny, přičemž zemřelo osm vojáků USA.

Pentagon oznámil, že šlo o jednu ze základen, kterou se nevyplatí držet, a z nichž se spojenci stahují, aby se soustředili na udržení hustěji osídlených oblastí.

Reklama

Výběr článků

Načítám