Hlavní obsah

Dalajláma vyvolal rozruch u hranic s Tibetem

Tawang

Tibetský duchovní vůdce dalajláma navštívil indický stát Arunáčalpradéš, jenž sousedí s Tibetem. Cestu sleduje s nevraživostí Čína, také protože si část území Arunáčalpradéše nárokuje. Dalajláma odmítl kritiku Pekingu s tím, že jeho návštěva má náboženský charakter.

Článek

Dalajlámu v neděli v ulicích Tawangu vítaly tisíce buddhistických poutníků. Právě toto město bylo první, do něhož v Indii vkročil na svém útěku z Číny po nezdařeném povstání v Tibetu před půl stoletím. Od té doby dalajláma město navštívil již pětkrát, naposledy v roce 2003.

Čínské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že tato návštěvu jen dokazuje dalajlámovy protičínské postoje. Tibetský duchovní vůdce však toto obvinění odmítl jako neopodstatněné s tím, že hodlá v oblasti prosazovat náboženské hodnoty, mír a soulad.

Nynější dalajlámova cesta je pro Peking zvlášť citlivá, jelikož jde o dvě pro něj důležité záležitosti - Tibet a jeho postavení a územní spor s Indií.

Foto: Adnan Abidi , Reuters

Dalajláma v Tawangu

Tawang je domovem kmene Monpa, který má silné vazby na tibetskou metropoli Lhasu. V 17. století z této oblasti pocházel šestý dalajláma a Čína se obává, že pokud by odtud vzešel i dalajláma příští, byl by mimo kontrolu Pekingu.

Čína si nárokuje asi 90 000 čtverečních kilometrů území státu Arunáčalpradéš. Indie naopak prohlašuje, že Čína od roku 1959 neoprávněně okupuje 38 000 kilometrů čtverečních indického území v oblasti Aksaičin ve státě Džammú a Kašmír. Kvůli hraničním sporům spolu obě země v roce 1962 svedly krátkou válku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám