Hlavní obsah

Čína popravila devět Ujgurů kvůli červencovým nepokojům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V Číně bylo popraveno devět Ujgurů, kteří měli podle úřadů spojitost s červencovými nepokoji na západě země. V pondělí o tom s odvoláním na čínská státní média informovala agentura AP. Čínské soudy kvůli nepokojům vynesly nejméně 12 trestů smrti, další osoby byly odsouzeny k trestům vězení, některé k doživotním.

Článek

Nepokoje v Urumči v autonomní oblasti Sin-ťiang v severozápadní Číně vypukly 5. července. Původní obyvatelé oblasti, Ujgurové, vyšli do ulic a začali napadat etnické Číňany (Chany), kteří si o dva dny později naopak začali vyřizovat účty s Ujgury.

Podle mezinárodních organizací na ochranu lidských práv čínské úřady zadržují desítky ujgurských mužů a odmítají jejich rodinám sdělit cokoliv o jejich osudu.

Autonomní oblast Sin-ťiang, bohatá na ropu, leží ve strategické oblasti ve Střední Asii. Je však zasažena etnickým napětím, za nímž stojí mimo jiné přistěhovalectví etnických Chanů. Vláda ho podporuje i podněcuje ve snaze udusit vliv devítimilionového ujgurského etnika v oblasti.

Muslimští Ujgurové, jazykově a etnicky spříznění s Turky, si stěžují, že Peking diskriminuje jejich náboženství, snaží se zlikvidovat jejich jazyk a kulturu a protežuje čínské Chany.

Při červencových nepokojích přišlo o život téměř 200 lidí a asi 1700 utrpělo zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám