Hlavní obsah

Virus prasečí chřipky už převládá nad sezónním

Právo, Michael Švec, Ivan Vilček (Bratislava)

Virus prasečí chřipky se stal převládajícím chřipkovým virovým kmenem na světě. Na tiskové konferenci v Ženevě to ve čtvrtek prohlásil náměstek generální ředitelky Světové zdravotnické organizace (WHO) Keidži Fukuda.

Foto: Viktor Gurniak, Reuters

Článek

Podle něj se v některých zemích tato nemoc potvrdí až u 70 procent zkoumaných chřipkových vzorků. Laboratorní testy od dubna prokázaly virus A/H1N1 u více než 440 tisíc lidí, prokazatelně připravil o život přes 5700 osob.

„Pandemický virus se stal dominantním chřipkovým virem, nemáme co dělat s běžnou sezónní chřipkou,“ citovala Fukudu agentura. Podle poznatků WHO je virus ale zatím poměrně stabilní a příliš se nemění. To se ovšem může změnit.

Další úmrtí na prasečí chřipku zaznamenalo ve čtvrtek Rusko. Nemoci zde podlehl podnikatel po návratu z cesty na Ukrajinu. Lékaři nejdříve mysleli, že má běžný zápal plic.

Oběti ve čtvrtek hlásil i Kyjev. Poslankyně Taťána Bachtějevová z komise pro zdravotnictví dopoledne oznámila, že chřipce v zemi dosud podlehlo 96 osob. Od té doby však další úmrtí oznamovaly jednotlivé regiony, ucelené informace stále chybějí. Jen ve Lvovské oblasti na západě země lékaři zaznamenali čtyři oběti, mezi nimi i zdravotní sestru.

Parlament ve čtvrtek odhlasoval, že rodiny zdravotníků, kteří nemoci podlehnou, dostanou od státu odškodné sto tisíc hřiven (40 tisíc korun). Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že jen za čtvrtek onemocnělo dalších 127 tisíc lidí. To by znamenalo, že epidemie v zemi už zasáhla na 650–700 tisíc lidí

WHO ve čtvrtek zveřejnila prognózu, podle níž Ukrajinu zasáhnou celkem tři vlny epidemie prasečí chřipky. Po odeznění té současné, jež je první, má přijít další na jaře příštího roku a po ní ještě jedna na podzim.

Jde jen o zisk, tvrdí Lukašenko

Za „provokaci farmaceutických koncernů, kterým jde jen o zisk“ označil rozruch kolem pandemie běloruský prezident Alexandr Lukašenko při své návštěvě Ukrajiny. Poukázal na to, že počet zápalů plic v jeho zemi letos zřetelně poklesl, a vyzval „nemít strach, uklidnit se a žít“. Vyjádřil se tak krátce poté, co běloruské ministerstvo zdravotnictví oznámilo prvních pět úmrtí na prasečí chřipku v zemi. „Je to obyčejná provokace farmaceutických společností jako výraz snahy vydělat peníze na lidském neštěstí,“ řekl Lukašenko.

Virus prasečí chřipky A/H1N1 se už dokázal dostat i do nejzapadlejších koutů planety. Nákaza postihla i indiánský kmen Yanomami ve venezuelské části amazonských pralesů. Údajně si vyžádala sedm obětí, z toho šest malých dětí. Rozšíření nákazy potvrdil v televizním vystoupení venezuelský prezident Hugo Chávez.

Venezuelský lékař Raidan Bernake podle ČTK uvedl, že nákaza v indiánských osadách Mavaca, Platanal a Hatakoa vypukla před necelými třemi týdny. Nejméně jedna z obětí měla virus A/H1N1 – 35letá indiánka, údajně těhotná.

Slovenský ministr žádá: nešiřte paniku

Slovenský ministr zdravotnictví Richard Raši ve čtvrtek dementoval mediální informace, že v Bratislavě zemřelo na tzv. prasečí chřipku roční dítě. „Slovensko nemá zatím žádnou oběť chřipky typu A/H1N1. Nešiřte paniku,“ uvedl Raši na mimořádné tiskové konferenci.

Příčina smrti ročního dítěte z bratislavského Starého Města není zatím známá.

Slovenská policie začala ve věci smrti dítěte trestní řízení ve věci trestního činu usmrcení. „Zatím nebyl nikdo obviněn. Stíhání míří vůči neznámému pachateli,“ uvedl mluvčí bratislavské policie s tím, že šlo pravděpodobně o zanedbání péče o dítě.

Anketa

Bojíte se nákazy prasečí chřipkou?
Ano
25,7 %
Stejně jako nákazy sezónní chřipkou
59,6 %
Ne
14,7 %
Celkem hlasovalo 7123 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám