Hlavní obsah

KLDR chce přímé rozhovory s USA, vratí se k jednáním o jaderném programu

Pchjongjang/Washingtton

Ministerstvo zahraničí KLDR oznámilo, že země je připravena vrátit se k šestistranným rozhovorům o svém sporném jaderném programu. Současně opět vyzvala Washington, aby s ní zahájil přímá dvoustranná jednání, která mají podle přání Pchjongjangu šestistranným předcházet.

Článek

KLDR chce, aby tyto rozhovory předcházely obnovení jednání o jejím kontroverzním jaderném programu za účasti šesti zemí - Severní a Jižní Koreje, Japonska, Číny, Ruska a Spojených států.

Minulý měsíc severokorejský vůdce Kim Čong-il prohlásil, že je připraven zvážit návrat k šestistranným jednáním, ovšem pod podmínkou, že se uskuteční přímé rozhovory s USA.

"Došli jsme k závěru, že se nejprve musejí sejít přímé strany, tedy Severní Korea a Spojené státy, a najít racionální řešení," citovala severokorejská agentura KCNA mluvčího ministerstva. "Nyní, když jsme projevili velkorysost a oznámili svůj postoj, že bychom chtěli hovořit se Spojenými státy a vést mnohastranná jednání včetně šestistranných rozhovorů, je na čase, aby se USA rozhodly."

USA se ale dosud k nabídce dvoustranných jednání nevyjádřily a ministerstvo zahraničí ani nerozhodlo, zda má zvláštní americký vyslanec pro Severní Koreu Stephen Bosworth přijmout nabídku Pchjongjangu.

Pchjongjang dlouhodobě usiluje o exkluzivní setkání s představiteli USA a o uznání KLDR jako státu, který disponuje jadernými zbraněmi. USA se k přímému dvoustrannému jednání, ke kterým vyzval severokorejský vůdce Kim Čong-il, stavěly zatím obezřetně.

Podle agentury Reuters jde o zatím nejvážněji míněnou nabídku KLDR vrátit se k jednacímu stolu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám