Hlavní obsah

Ropa vytékající týdny z plošiny do moře u Austrálie začala hořet

– Adelaide

Ropná skvrna, která deset týdnů vytéká z vrtné plošiny do moře severně od Austrálie, se vznítila. Požár podle agentury AP způsobil další pokus opravit díru, ze které do Timorského moře uniká asi 400 barelů ropy denně. Podle ekologů jde o nejhorší ropnou havárii v australských vodách za posledních 25 let.

Foto: PTTEP/Handout, Reuters

Článek

Ropa nekontrolovaně plyne z vrtné plošiny asi 250 kilometrů od australského pobřeží. O ucpání asi 25 centimetrů široké díry hluboko pod hladinou se technici týdny bezúspěšně pokoušeli. Podle jednoho z nich se to dnes podařilo, o několik hodin později ale propukl požár. Nikdo při něm nebyl zraněn.

Agentura DPA s odvoláním na ochránce přírody informovala, že znečištěna je oblast o rozloze 15 000 kilometrů čtverečních. Letadla pobřežní stráže v kontaminované oblasti rozstřikovala chemikálie, které mají pomoci skvrnu rozptýlit a zabránit jejímu šíření.

Podle ekologů by ropa mohla ohrozit některé mořské živočichy, včetně chráněných mořských želv. Indonésie podle agentury AP tento týden oznámila, že u svého pobřeží objevila mrtvé ryby a ropné skvrny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám