Hlavní obsah

Afghánské volby jsou znovu zpochybněny, opoziční kandidát odstoupil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentský kandidát v afghánských volbách Abdulláh Abdulláh v neděli oznámil, že se nezúčastní druhého kola voleb proti dosavadnímu prezidentovi Hámidu Karzáímu. Odstoupení bývalého ministra zahraničí z klání vyvolává obavy, že legitimita voleb bude zpochybněna.

Foto: Reuters

Opoziční kandidát na afghánského prezidenta Abdulláh Abdulláh

Článek

"Nezúčastním se voleb...Toto rozhodnutí pro mne nebylo snadné. Došel jsem k němu po četných konzultacích, s afghánským lidem, svými stoupenci, vlivnými vůdci," prohlásil Abdulláh na shromáždění svých stoupenců v Kábulu. Své příznivce však nevyzval, aby volby bojkotovali, o čemž se v sobotu spekulovalo.

Abdulláh jako podmínky pro svou účast ve druhém kole požadoval, aby byl odvolán šéf Karzáím jmenované nezávislé volební komise, který "ztratil důvěryhodnost" - volební komise to odmítla. Žádal i změny na třech ministerstvech a dohodu o rozdělení moci - vše pro větší průhlednost druhého volebního kola. Současný prezident však dal už dřív najevo, že nehodlá těmto podmínkám vyhovět.

Abdulláh chce prozatimní vládu a odložení voleb

Afghánci by neměli podle Abdulláha přijmout výsledky voleb od současné volební komise. Další hlasování o budoucím prezidentu země by se podle něj mělo konat až na jaře. Do té doby by měla zemi vládnout prozatímní vláda.

Prezidentské volby se v zemi konaly 20. srpna a podle prvních výsledků v nich vyhrál Karzáí, který získal většinu hlasů potřebnou pro vítězství v prvním kole. Kvůli rozsáhlým volebním podvodům ale byly statisíce hlasů anulovány, Karzáího zisk klesl pod 50 procent.

Bylo proto nutné vyhlásit druhé kolo, v němž se až dosud měl s Karzáím za šest dní utkat právě bývalý ministr jeho vlády Abdulláh.

Reklama

Výběr článků

Načítám