Hlavní obsah

Ohromný požár zásobníků ropy v Indii si vyžádal 6 mrtvých a 200 zraněných

– Dillí • Aktualizováno

Nejméně 6 obětí a asi 200 zraněných si vyžádal rozsáhlý požár ropných zásobníků ropy v Džajpúru v západoindickém státě Rádžastán. Požár zásobníků ropných derivátů státní společnosti Indian Oil Corporation (IOC) v průmyslovém čtvrti Sítapúra vypukl už ve čtvrtek. I v pátek ráno ještě běsnil. V areálu je uvězněno možná až 25 lidí. Times Of India dokonce uvádí 12 obětí.

Článek

Podle představitele místní správy byly ve čtvrtek 19:36 nejprve slyšet mohutné výbuchy. Seismografy zaznamenaly otřesy o síle 2,5 stupně Richterovy škály. Plameny, které vyšlehly, byly vidět ze vzdálenosti 25 kilometrů. Okna byla vyražena v okruhu tří kilometrů, uvádí Times Of India.

Podle některých zpráv způsobil požár únik ropného derivátu z potrubí, to se však zatím nepotvrdilo. Ředitel ropné společnosti IOC Sarthak Behuria uvedl, že požár vypukl v nádrži s benzínem a rychle se rozšířil na všech 12 zásobníků v areálu rafinérie. V dalších zásobnících společnosti byly nafta a letecký petrolej.

FOTO: ČTK/AP

„Požár je mohutný. Zjistili jsme, že jej bude obtížné uhasit,“ řekl ministr pro ropný průmysl Murii Deora.

„Požádali jsme odborníky, aby nám pomohli a poradili, jak oheň lokalizovat,“ sdělil premiér Rádžastánu Ašók Gehlot.

Vysoce postavený politik B. L. Soni potvrdil, že do oblasti se přesunuli vojáci, kteří měli pomoci hasičům v záchraně lidí uvězněných ohněm. Podle něj bylo z areálu vytaženo šest těl. Times Of India ale uvádí 12 obětí.

Podle některých zpráv je v areálu stále uvězněno 25 osob, protože se požár rozšířil nejen na další zásobníky s ropnými deriváty, ale také na zpracovatelské provozy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám