Hlavní obsah

CIA platila bratra afghánského prezidenta, uvedly New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) platila bratrovi afghánského prezidenta Ahmadovi Valímu Karzáímu za spolupráci. Napsal to v úterý list The New York Times. Tato spolupráce podle něj trvala osm let a týkala se různých služeb včetně náboru lidí do afghánských polovojenských jednotek, které operovaly v okolí Kandaháru pode velením CIA.

Foto: Profimedia.cz

Ahmad Valí Karzáí

Článek

Podle listu je prezidentův bratr zapojen do nelegálního obchodování s opiem a jeho kontakty s CIA jsou příčinou konfliktů ve vládě amerického prezidenta Baracka Obamy.

V Kábulu se o účasti Ahmada Valího Karzáího na obchodech s drogami hovoří několik měsíců, ale prezidentův bratr tyto informace popírá.

Podle analytiků vztahy Karzáího a CIA komplikují Obamovo úsilí vytvořit v Afghánistánu silnou centrální vládu schopnou zajistit pořádek a dodržování zákona. To by Washingtonu umožnilo začít plánovat stažení vojsk.

Ahmad Valí Karzáí přiznává spolupráci s americkými civilními i armádními představiteli, ale trvá na tom, že s drogami nemá nic společného a že nebyl na výplatní listině CIA. Pomáhal prý službě organizovat polovojenskou skupinu v Kandaháru, která byla využívána k útokům na povstalce a teroristy.

Podle amerického listu službě zprostředkovával kontakty s Afghánci napojenými na Tálibán. "Neznám nikoho ze CIA a nikdy jsem nedostal peníze od žádné organizace. Není pochyb o tom, že pomáhám Američanům tak, jak mohu. Je to moje povinnost," řekl listu Karzáí.

Reklama

Výběr článků

Načítám