Hlavní obsah

Prasečí chřipka zabíjí už i v Rusku

Moskva

Ruské úřady v úterý oznámily první dva případy úmrtí na prasečí chřipku. Nemoci podlehly dvě ženy na Sibiři. Až dosud Moskva popírala, že by si virus v zemi vyžádal lidské životy, i když zprávy o prvním úmrtí se objevily už minulý měsíc.

Článek

Vicepremiérka vlády Zabajkalského kraje Natalja Ždanovová oznámila v Čitě, že v pondělí zemřely tři ženy, které se v místních nemocnicích léčily na chřipku. Ve dvou případech byla potvrzena nákaza virem A/H1N1, v třetím se předpokládá úmrtí na sezónní chřipku. Jedna z obětí byla v devátém měsíci těhotenství, plod se zachránit nepodařilo.

"U obou žen byl zjištěn virus A/H1N1, obě měly zápal plic," potvrdil hlavní hygienik Gennadij Oniščenko.

Diagnózu musejí ještě potvrdit rozbory, jejichž výsledky mají být známy za tři týdny. V kraji už bylo dosud zaznamenáno 235 případů onemocnění prasečí chřipkou. Školy v Čitě jsou už uzavřeny kvůli karanténě a místní vláda se kvůli prevenci chystá zakázat všechna masová shromáždění.

V celém Rusku se prasečí chřipkou podle Oniščenka nakazilo již 1349 lidí, z toho 602 v zahraničí.

Už 20. září šéf moskevského virologického institutu Dmitrij Lvov v televizi oznámil, že na virus H1N1 zemřela jedna žena po návratu z Bulharska, a označil to za první známý případ úmrtí na "prasečí chřipku" v Rusku. Vzápětí však ruské úřady zprávu označily za nepravdivou a zanedlouho i Světová zdravotnická organizace (WHO) vyškrtla Rusko ze seznamu 15 evropských zemí, které zaregistrovaly úmrtí na virus. Lvov však tvrdí, že další testy mu daly za pravdu.

Lvov také řekl, že počty nakažených v Rusku jdou už do desítek tisíc, byť úřady registrují jen stovky případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám