Hlavní obsah

Severní Korea hladoví a zuří v ní požáry

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Situace v Severní Koreji se podle výroční zprávy zvláštního zpravodaje OSN stává zoufalou. Pomoc Světového programu pro výživu (WFP) se prý dostane jen ke dvěma miliónům hladovějících, což je třetina. Ve čtvrtek také agentury informovaly o satelitních snímcích, které odhalily rozsáhlé požáry v KLDR. Komunistický režim mlčí.

Článek

Zpravodaj Vitit Muntarbhorn v dokumentu kritizuje také omezování ženských práv či podmínky ve věznicích, které přirovnává k očistci.

WFP nejprve počátkem roku zaznamenal zlepšení spolupráce s úřady a dodával potraviny šesti miliónům lidí. Po květnovém severokorejském testu jaderné bomby a následných zkouškách balistických raket se ale situace obrátila a pomoc se dostává jen ke dvěma miliónům potřebných.

Režim se navíc chystá omezit působení humanitárních organizací v zemi. Situace je podle Muntarbhorna zoufalá.

Satelity zaznamenaly rozsáhlé požáry

Ve čtvrtek prokázaly satelitní záběry, že na území KLDR navíc plane množství požárů. Na záběrech z vesmíru je patrný kouř táhnoucí se nad Japonské moře. Pchjongjang k tomu žádné stanovisko nevydal.

Jihokorejská rozvědka analyzuje, zda jde o požáry lesů nebo něčeho jiného.

Reklama

Výběr článků

Načítám