Hlavní obsah

Krev z pijavice pomohla usvědčit zločince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Australská policie v Tasmánii použila k identifikaci zločince krevní vzorek odebraný z pijavice. Údajně jde o světový primát v soudní vědecké analýze, kterou se zjišťuje totožnost zločinců.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dvojice zlodějů na ostrově Tasmánie před osmi lety přepadla 71letou ženu v jejím domě. Spoutala ji a odnesla si 550 australských dolarů (zhruba 9000 korun). Policisté v jejím domě našli pijavici a vzhledem k tomu, že stařenku v té době nikdo nenavštěvoval, usoudili, že byla přisátá na jednom z lupičů.

Vzorec DNA z krve v pijavici policisté uložili do databáze. Když stejného zločince loni obvinili z používání návykových látek a znovu analyzovali jeho DNA, vzorec se shodoval.

Čtyřiapadesátiletý Peter Cannon se v pondělí u tasmánského vrchního soudu k ozbrojené loupeži přiznal. Údajně jde o první známý případ, kdy pijavice, používané kdysi k lékařským účelům, kriminalistům posloužily při forenzní analýze. „Je to nejpodivnější způsob usvědčení, na jakém jsem se kdy podílel,“ řekl listu Hobart Mercury inspektor Mick Johnston.

O osudu druhého lupiče se agentury nezmiňují.

Pijavice se dokážou přisát na šest i více hodin a při jediném přisátí mohou zvýšit svou hmotnost na pětinásobek. Přikládání pijavic jako součást léčby dnes známé jako hirudoterapie léčitelé používali již před 2500 lety ve starověkém Egyptě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám