Hlavní obsah

Afghánci si volbu prezidenta zopakují za dva týdny

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Afghánci půjdou za dva týdny znovu volit svého prezidenta. V úterý to oznámila hlava státu Hámid Karzáí s představiteli volební komise.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Prezident Hámid Karzáí

Článek

V prvním, srpnovém, kole nebyl nikdo zvolen, protože hlasování provázely rozsáhlé podvody. Po anulování statisíců hlasů bylo jasné, že žádný z kandidátů nezískal přes 50 procent hlasů. Komise zrušila asi čtvrtinu hlasů odevzdaných pro favorizovaného Karzáího.

Karzáí původně konání druhého kola odmítal. Předběžné výsledky naznačovaly, že získal 54 procent hlasů a prezidentský úřad obhájil. Na úterní tiskové konferenci však kroky komise uznal a oznámil, že druhé kolo voleb se uskuteční 7. listopadu.

K obratu přispěl tlak Spojených států. Informace z Bílého domu v posledních dvou dnech naznačovaly, že americká administrativa nepošle posily, jestliže nebude v Afghánistánu legitimní vláda, o kterou se může opřít, a jíž může později předat kontrolu nad zemí.

Karzáí uvedl, že většina zrušených hlasů byla z jižního Afghánistánu. Vyzval Afghánce, aby šli znovu hlasovat a obrátil se na mezinárodní společenství, aby pomohlo zajistit bezpečnost během voleb. První kolo hlasování provázely desítky útoků.

Karzáího soupeřem v druhém kole bude bývalý ministr zahraničních věcí Abdulláh Abdulláh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám