Hlavní obsah

Tálibán má propracovanou síť získávání peněz

– Washington/Kábul
Novinky,

Afghánské radikální hnutí Tálibán má velmi propracovaný systém získávání peněz z řady zdrojů, které mu přinášejí stamilióny dolarů. Hnutí nemá peníze jen z obchodu s drogami a ze zločinů jako jsou únosy, ale také od dárců z oblasti Perského zálivu i z promyšleného systému daní. Proto je Tálibán těžké odříznout od příjmů, uvádí list New York Times.

Článek

V Afghánistánu získává Tálibán peníze z daní. Platí se na pěstování, zpracování a posílání konopí, ale i z pěstování a prodeje dalších rostlin, jako jsou obilniny, uvedly americké a afghánské úřady.

Zahraniční výbor amerického Senátu uvádí, že daň na opium činí deset procent. Bojovníci Tálibánu navíc musejí v době sklizně opia jeho pěstitelům pomáhat.

A ani ničení polí nebo sklizně by zřejmě okamžitě nepomohlo, protože Tálibán má tajné sklady, kde je uloženo 10 000 tun opia. [celá zpráva]

Další peníze získávají stovky lidí od dárců z oblasti Blízkého Východu a Perského zálivu.

Odhadnout roční příjmy Tálibánu je velmi obtížné, protože řada z nich přichází z nelegálních aktivit. Obchod s drogami může Tálibánu ročně přinášet mezi 70 a 400 milióny dolary, tvrdí představitelé Pentagonu a OSN.

Vzhledem k tomu, že Tálibán své zdroje diverzifikuje, je stále těžší je odříznout od zdrojů z příjmů. Přitom jen z oblasti Perského zálivu získali loni podle CIA vůdci Tálibánu a jejich společníci 106 miliónů dolarů, což uvedl před měsícem Washington Post.

Peníze z více zdrojů

Podle amerických zpravodajců se neprokázalo, že by vlády Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů nebo ze zemí Perské zálivu pomáhají Tálibánu, ale činí tak zřejmě příslušníci pákistánské zpravodajské služby, byť to Islámábád popírá.

„V minulosti panoval pocit, že všechny peníze pocházejí z drog. To prostě není pravda,“ uvedl zvláštní vyslanec USA pro Pákistán a Afghánistán Richard Holbrooke. Shoduje se s ním i velitel zahraničních sil ISAF, americký generál Stanley McChrystal: „Eliminování přístupu vzbouřenců k ziskům z narkotik, i kdyby bylo možné, by nezničilo jejich schopnost dlouhodobě operovat, když jiné zdroje zůstávají nedotčené."

„Nevěřím tomu, že můžeme nyní snížit jeho výkonnost tím, že bychom jej odřízli od peněz. Neříkám, že bychom to nezkoušeli. Je to jen větší a komplexnější, než abychom to mohli efektivně zastavit,“ řekl kongresman Adam Smith, který je členem kongresového výboru pro zpravodajství a ozbrojené služby.

Bojovníci jsou levní

Faktem také je, že vycvičit a vybavit bojovníky Tálibánu není nijak nákladné. Ani oni nejsou nijak nákladní, měsíčně přijdou na 200 až 500 dolarů plus úplatky pro afghánské úředníky.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

„Jejich operace jsou tak nenákladné, že v nich mohou pokračovat donekonečna jen ze zdrojů generovaným na místě drobným podnikáním a dary,“ uvedl odborník na Blízký a Střední východ Kenneth Katcham z kongresové výzkumné služby, který dříve pracoval pro CIA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám