Hlavní obsah

Před boji v Pákistánu uteklo 160 000 lidí, armáda na civilní ztráty nehledí

Novinky,
Islámábád

Pákistánská armáda postupuje nepřístupným terénem Jižního Vazíristánu, kde vede ofenzívu proti radikálům z Tálibánu. Přiblížil se až k městu Kotkai, u jehož bran propukly tvrdé boje. Před boji uteklo 160 000 lidí, uvádí Guardian. Podle BBC armáda připustila sto tisíc uprchlíků.

Foto: Reuters

Mezi uprchlíky je řada dětí.

Článek

Boje začaly minulý týden leteckými útoky na město Ladha, které je jednou z bašt Tálibánu. Následně byla zahájena pozemní ofenzíva, do níž bylo nasazeno 28 000 vojáků podporovaných pohraničníky.

Jen v šesti uprchlických střediscích ve městě Déra Ismaíl Chán na jihu oblasti je registrováno 160 000 uprchlíků. Humanitární pracovníci se obávají, že jich může být až čtvrt miliónu.

Většinu z nich tvoří lidé lidé ve stresu, kteří jsou uvězněni mezi tvrdými bojovníky Tálibánu, vládními vojáky a americkými bezpilotními letouny, které útočí na domy radikálů.

Foto: Reuters

Uprchlíci cestují na přeplněných autech.

Chasíd Chán, který nesl po dva dny svou devadesátiletou matku, uvádí, že armáda se nestará o civilní ztráty. "Zaměřují se na civilisty. Sám jsem to viděl. Zasahují auta a domy. Dokonce zničili autobusové nádraží v Makinu," řekl. Právě z tohoto města utekl a nyní se skrývá v domě příbuzných s padesáti dalšími lidmi.

Přizvukuje mu Mardžan z Tiarzay Narai: "Nezaměřili se na žádného táliba, zasaženi byli jen civilisté.“

Mnozí přišli o vše, což je i případ rodiny 11letého Ghuframa z Ladhy, který prchal přes nepřístupné rozeklané hory. Dům jeho rodiny byl zničen při náletu pákistánského letectva. Jeho otec však s nimi neodešel, střeží největší bohatství, čtyři kozy, tři ovce a osla. "Chybí mi. Chtěl bych, aby tu byl s námi," říká Ghufran.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Policista kontroluje doklady uprchlíků.

Přesto je většina přesvědčena, že současná ofenzíva je pro Tálibán ranou, protože armáda vnikla na nepřístupná kmenová území do oblasti, odkud pochází současný velitel pákistánského Tálibánu Hakimulláh Mehsúd. Údajně je z města Kotkai. Armáda tvrdí, že od soboty zabila 80 radikálů. Tálibán, který má v oblasti deset až dvacet tisíc bojovníků, ovšem popírá jakékoli ztráty.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Uprchlíci na přeplněných autech i pěšky míří do města Déra Ismaíl Chán.

Po počátečním postupu však v úterý ráno musela armáda čelit několika protiúderům, kdy bojovníci Tálibánu zničili několik kontrolních stanovišť a zabili sedm vojáků. Údajně při akci zahynuli také čtyři tálibové. Některé z útoků byly sebevražedné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám