Hlavní obsah

USA tlačí na Súdán kvůli Dárfúru a separatistům na jihu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Haag

Americký prezident Barack Obama v pondělí představil novou politiku vůči Súdánu. Cílem Spojených států je ukončit násilí v Dárfúru. Strategie přináší kromě hrozeb i pobídky.

Foto: Stephanie Hancock, Reuters

Násilí v Dárfúru vyhnalo z domovů 2,7 miliónu lidí

Článek

"Jestliže súdánská vláda učiní kroky ke zlepšení místní situace a k podpoře míru, získá pobídky. Jestliže takové kroky neučiní, tlak Spojených států a mezinárodního společenství vzroste," řekl Obama. Je připraven obnovit sankce ještě tento týden. V případě, že se situace rychle nevyřeší, Súdán se propadne do ještě většího chaosu, varoval prezident Spojených států.

"Máme paletu povzbuzujících i odrazujících prostředků," řekla na adresu súdánské vlády také šéfka americké diplomaci Hillary Clintonová.

USA chtějí definitivně ukončit konflikt, porušování lidských práva a genocidu v Dárfúru. Zároveň chtějí naplnit mírovou dohodu mezi jihem a severem Súdánu. Převážně křesťanský jih se chce od muslimského severu odtrhnout.

Spojené státy se hodlají zaměřit na ochranu civilistů, pomoc uprchlíkům a odzbrojení rebelů. Podle údajů OSN zemřelo v občanské válce v Dárfúru asi 300 000 lidí a více než 2,7 miliónu osob muselo opustit domovy. Chartúm však připouští maximálně 10 000 mrtvých. Na súdánského prezidenta Umara Hasana Bašíra vydal v březnu mezinárodní trestní tribunál zatykač v souvislosti s obviněním z válečných zločinů.

Vůdce rebelů obviněn z útoku

Žalobci Mezinárodního trestního tribunálu (ICC) obvinili v pondělí vůdce súdánských rebelů Bahára Idrise abú Gardu z organizace útoku, při kterém bylo před dvěma lety v Dárfúru zabito 12 příslušníků mírových sborů Africké unie (AU).

Prokuratura šestačtyřicetiletému povstalci klade za vinu, že večer 29. září 2007 velel útoku těžce ozbrojené tisícovky mužů na základnu AU na jihu provincie poblíž města Haskanita. Útok na záklaldnu trval celou noc.

Podle žalobců abú Garda útok na vojáky z Botswany, Gambie, Mali a dalších afrických států nařídil, protože doufal, že se tak jeho rebelské frakci dostane místa na mírových rozhovorech v Libyi. Zástupkyně hlavního žalobce Fatou Bensoudová upřesnila, že příslušníci mírových sborů nebyli zabiti v přestřelce, nýbrž byli zastřeleni z blízkosti.

Bahár Idris abú Garda, předák povstalecké frakce Hnutí pro spravedlnost a rovnost (JEM) obvinění popírá. Vyšetřován je na svobodě, v Haagu ale dobrovolně vypovídal. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám