Hlavní obsah

Čeští elitní vojáci budou příští rok cvičit v unikátním středisku v Jordánsku

Právo, Jan Rovenský ( Ammán)
Ammán

Příslušníci české 601. skupiny speciálních sil z Prostějova zřejmě již v roce 2010 podstoupí výcvik v unikátním středisku pro výcvik světových elitních jednotek. Novinářům to o víkendu potvrdil ministr obrany Martin Barták.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Výcvikové město

Článek

„Nic nebrání tomu, aby se to přihodilo již příští rok. Nyní je to o dohodě, jaký typ cvičení by to měl být, v jaké konfiguraci a s jakými jednotkami,“ prohlásil Barták.

Letos v květnu otevřené Výcvikové středisko krále Abdulláha II. pro zvláštní operace (KASOTC) leží na okraji pouště nedaleko jordánské metropole Ammánu. V areálu starého lomu o rozloze 25 kilometrů čtverečních vojáci nacvičují velmi specifické scénáře. Podle Bartáka jde o unikátní areál, který je na úrovni středisek v USA.

V KASOTC se simuluje například boj ve městě (vybaveného bankou, čerpací stanicí, kontrolním stanovištěm OSN, bytovými domy), ve vesnici, osvobozování uneseného letadla s rukojmími na palubě či na boj na velmi krátkou vzdálenost v pětipatrové uzavřené budově.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Maketa airbusu slouží k výcviku zvláštních jednotek.

Například maketa airbusu se používá nejen na výcvik vojáků při osvobozování letadla obsazeného teroristy, ale také pro tzv. vzdušné maršály, ozbrojené tajné policisty, kteří mají za úkol zneškodnit případné únosce. Na reálnosti scénám dodávají audionahrávky výkřiků, dětského pláče, zvuky střelby či výbuchy.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Výcvikový airbus má uvnitř manekýny

„Vlastní výcvik, který může probíhat ve dne či v noci, natáčí 386 kamer po celém areálu – ty jsou umístěny nejen venku, ale také uvnitř budov,“ vysvětlil Aref al-Zabír, velitel výcviku v KASOTC. „Díky videonahrávkám pak mohou velící důstojníci vyhodnotit celou akci,“ dodal.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Výcvikové město

Gary Harrell, generální ředitel střediska, Právu sdělil, že v areálu letos již podstoupily výcvik jednotky z USA, Bahrajnu, Spojených arabských emirátů a v listopadu mají dorazit švédští vojáci.

„Toto centrum slouží nejen k protiteroristickému výcviku, má to být i základna pro přípravu vysílání spojeneckých vojsk do Afghánistánu. Ty podmínky, jak terénní, tak klimatické tomu odpovídají,“ podotkl Barták.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Český ministr obrany Martin Barták na jednání ve výcvikovém středisku.

Zároveň odmítl, by že takové cvičení bylo zbytečné. „Jestliže chceme mít plnohodnotnou a dobře vycvičenou armádu, tak musí zasahovat naprosto všude a v kterýchkoli podmínkách,“ zdůraznil s tím, že to od ČR očekávají i její spojenci.

Ministr podotkl, že výcvik v Jordánsku by státní kasu příliš nezatížil. „Jde řádově o statisíce, nebavíme se o desítkách miliónů. Výbava a výcvik je velmi kvalitní už z domova. Toto je jakási nadstavba,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám