Hlavní obsah

Zimbabwská vláda národní jednoty dostala trhliny

– Harare
Novinky, rei

Zimbabwský premiér Morgan Tsvangirai v pátek oznámil rozchod jeho Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) z vlády národní jednoty. Spolupráci s Africkým národním svazem Zimbabwe-Vlasteneckou frontou (ZANU-PF) prezidenta Roberta Mugabeho prý znovu naváže, až se vyřeší všechny sporné body týkající se rozdělení moci.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Zimbabwský premiér Morgan Tsvangirai

Článek

Tsvangirai uvedl, že MDC oficiálně neodchází, pouze nebude s Mugabeho stranou spolupracovat, uvedl server BBC. Ministerský předseda dodal, že rozhodnutí bylo učiněno po zatčení člena MDC Roye Bennetta a jeho obvinění z terorismu a snahy svrhnout prezidenta.

Podle Tsvangiraie to ukazuje, že ZANU-PF není spolehlivým partnerem. Tsvangirai nominoval Bennetta na post ministra zemědělství.

Mugabe se s Tsvangiraiem dohodl na společné vládě v únoru, několik měsíců po dvou kolech sporných voleb, které provázelo násilí a zastrašování opozice. Mugabe po Tsvangraiovi ve vládě žádal, aby zemi dostal z mezinárodní izolace a zasadil se o zrušení sankcí a příchod zahraničních investorů.

Agentura AP upozornila, že Tsvangirai je Mugabeho jedinou nadějí na prolomení mezinárodní izolace. Zimbabwe je dlouhodobě v politické krizi a na ekonomickém dně. 

Reklama

Výběr článků

Načítám