Hlavní obsah

Severní ledový oceán brzy bude v létě bez ledu, varuje vědec

Novinky, rei
Londýn

Severní ledový oceán by do deseti let mohl být v létě téměř bez ledu, takže by ho bez problémů mohly křižovat lodě. Uvedl to přední odborník na problematiku na Cambridgeské univerzitě Peter Wadhams, citovaný stanicí BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Je to jako když člověk zvedá příkrov ze severu planety,“ řekl Wadhams, který arktický led studuje od šedesátých let a nedávno se účastnil expedice, která zkoumala 435 kilometrů ledu. Výzkumníci zjistili, že průměrná tloušťka ledových ker je pouhých 1,8 metru, což je typická tloušťka ledu vytvořeného teprve minulou zimu, u něhož je pravděpodobnost, že příští léto roztaje.

Expedice na trase severně od Kanady očekávala přechod přes několikaletý led. Tam, kde jsou kry spojené ledem, je jejich průměrná tloušťka 4,8 metru.

Z dat o rozloze a tloušťce ledu v jednotlivých sezónách, teplotních a povětrnostních změnách, ale hlavně složení ledu podle Wadhamse vyplývá, že Severní ledový oceán bude do 20 let v létě bez ledu, přičemž většina zmizí během 10 let.

„Znamená to, že v létě budete moct oceán křižovat jako otevřené moře,“ podotkl s tím, že jednou z krátkodobých výhod budou kratší lodní trasy a snadnější přístup k novým ložiskům ropy a plynu. Z dlouhodobého hlediska to ale podle něj urychlí oteplování povrchu Země, změnu proudění mořských a větrných proudů a bude to mít nepředvídatelné dopady na ekosystémy.

Wadhamse doplnil vedoucí expedicí a zkušený polárník Pen Hadow. Řekl, že expedice nasbírala data, která neposkytly satelity ani ponorky. Byl prý šokován náhledem na budoucí, odlišnou podobu Země.

Reklama

Výběr článků

Načítám