Hlavní obsah

Obří ropná skvrna ohrožuje moře u Timoru, ropa tam uniká už dva měsíce

ČTK, aš, ABC, AFP,
Sydney

Dva měsíce už uniká ropa z podmořského vrtu na dně Indického oceánu v Timorském moři asi 200 kilometrů severně od Austrálie. Jde o nejhorší ropnou havárii od doby před 40 lety, kdy Austrálie začala těžit ropu ze dna moře. Únik ropy se nepodařilo ani napodruhé zastavit.

Foto: Profimedia.cz

Ropná plošina (Ilustrační foto)

Článek

Každý den do moře uniká na 400 barelů ropy. Ropná skvrna je vzdálená od pobřeží Austrálie asi 160 kilometrů. Mohla by ohrozit některé mořské živočichy, včetně chráněných mořských želv. "Je to nejhorší ropná havárie v australských vodách od poloviny osmdesátých let," uvedl senátor za stranu Zelených Scott Ludlam.

Ekologové varují, že směs ropy a chemických prostředků, které ji mají rozložit, je vražedná pro mnohé mořské živočichy. Podle ekologů je štěstí, že ropa je lehčí, takže se snáze rozkládá, protože nemá tak dlouhé řetězce uhlovodíků.

Únik začal 21. srpna. Z vrtné plošiny Montara bylo kvůli němu evakuováno 69 zaměstnanců.

Těžařská společnost PTTEP se snaží únik z vrtu o průměru 25 centimetrů, který jde do hloubky 2,6 kilometru pod mořským dnem, zastavit. Ani druhý pokus ve středu neuspěl.

Ředitel PTTEP Jose Martins přiznal, že je to zklamání, ale zdůraznil, že každý pokus představuje šanci. „Naši vrtní experti doufají, že příště nebudou potřebovat tak dlouhou dobu. Další pokus se plánuje na víkend," řekl Martins.

Firma se snaží vyvrtat vedlejší vrt, jímž by jímala ropu, a ten původní utěsnit těžkým bahnem. Vrt se snaží narazit z boku a vyhledává ho pomocí detektoru magnetického pole. Vrt však minuli asi o metr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám