Hlavní obsah

"Mesiáš" Mun v Koreji hromadně oddal 40 000 lidí

Novinky, rei
Asan
Aktualizováno

V Jižní Koreji se ve středu uskutečnila další hromadná svatba členů Církve sjednocení reverenda Son Mjong Muna. Devětaosmdesátiletý Mun při největší svatbě desetiletí požehnal na 40 000 lidí z celého světa, uvedla agentura AP.

Článek

Spektákl s tisíci nevěstami v bílých šatech či japonských kimonech a ženichy v tmavých oblecích s rudými vázankami se uskutečnil před Munovou univerzitou v Asanu. Šlo o největší obřad církve od roku 1999. Pro asi polovinu shromážděných to byl první sňatek, u jiných šlo jen o obnovení manželského slibu. Reverend navíc na dálku požehnal do Švédska, Brazílie, Norska, Japonska, Venezuely a Hondurasu, kde se ke stejnému účelu sešlo 20 000 párů.

Foto: Lee Jae-Won, Reuters

Reverend Son Mjong Mun

Některé dvojice dal dohromady Mun. „Jsem trochu nervózní,“ řekla AP Japonka Rie Furuta, která se se svým stejně starým krajanem Tadakuni Sanem dosud viděla jen třikrát.

Mun v černém obleku davům novomanželů žehnal z pódia svěcenou vodou, páry si pak vyměnily prsteny a společně provolaly slávu, zatímco vzduchem létaly bílé konfety.

Podle představitelů církve měl obřad připomenout dvě výročí: blížící se devadesátiny zakladatele a 50 let od jeho svatby. Agentura AP připomněla, že mohlo jít o poslední masový obřad, který Mun vedl, protože se chystá předat vedení církve svému 30letému synovi.

Reverend Mun a Církev sjednocení
Son Mjong Mun založil Církev sjednocení v Soulu v roce 1954. Nejprve však ve 40. letech působil v Severní Koreji a později zase v USA a Japonsku. Prohlašuje se za mesiáše, jemuž se v jeho 15 let zjevil Ježíš a uložil mu, aby dokončil jeho práci. Kritici Muna, usilujícího o absolutní jednotu, obviňují z vytváření falešného kultu a sektářství.
První masovou svatbu uspořádal Mun počátkem 60. let. Tehdy oddal 24 párů, které dal sám dohromady, a pomohl s obnovou manželského slibu u dalších 12 párů.

Reklama

Výběr článků

Načítám