Hlavní obsah

Čína podpoří juntu v Guineji miliardami, dostala za to lukrativní kontrakty

Novinky, rei
Conakry

Vojenská vláda v Guineji uzavřela s Čínou obří dohody o těžbě ropy a minerálů v této západoafrické zemi. Peking za to do infrastruktury v zemi investuje přes sedm miliard dolarů (více než 120 miliard korun). Západ juntu kritizuje za potlačení nedávné demonstrace prodemokratických přívrženců, při nichž vojáci zabili nejméně 150 lidí a na ulicích znásilňovali ženy.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Moussa Dadis Camara

Článek

Čína se podle guinejského ministerstva pro těžbu stane strategickým partnerem ve všech těžebních projektech. Vystaví za to nová přístaviště, železniční trasy, elektrárny, obytné domy a administrativní centrum v Conakry.

Guinea má největší ložiska bauxitu a hliníku na světě, těží se v ní ale také uran, železná ruda, diamanty a další.

Číňané v Africe

Čína je po USA druhým největším obchodním partnerem afrických zemí. Mezi lety 2002 a 2003 se objem obchodu zdvojnásobil na 18,5 miliardy dolarů, do roku 2008 už činil 100 miliard USD.

Téměř všechen import v celkovém objemu 56 miliard dolarů pochází ze států s bohatými zásobami ropy - Angoly, Rovníkové Guineje, Nigérie, Konga a Súdánu.

       zdroj: BBC

Loni v prosinci došlo v Guineji v převratu, který vedl armádní kapitán Moussa Dadis Camara. Slíbil, že zemi povede do voleb v lednu 2010, kdy by měli vládu převzít civilisté. Nyní to ale vypadá, že bude usilovat o post prezidenta, aby udržel moc ve svých rukou. Před dvěma týdny vláda krvavě potlačila demonstraci prodemokraktických přívrženců. Na 150 protestujících bylo zabito.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám