Hlavní obsah

Číňan zemřel ve vazbě hlady

Peking

Hlady zemřel 17. září v čínské vyšetřovací vazbě třicetiletý Čchi Čchang-ťiang, kterého policisté zadrželi za prodej falešných faktur. Strávil v cele čtyřicet devět dní, podle policistů odmítal jíst, uvedl v úterý čínský tisk.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Článek

V úmrtním listu stálo: "Náhlá zástava srdce. Smrt způsobilo 49 dní bez jídla." Případ Čchi Čchang-ťianga je dalším ze série úmrtí ve vazbě, které vyvolaly pobouření veřejnosti a výzvy k reformě čínského trestního systému.

Čína letos v dubnu zahájila vyšetřování případů úmrtí ve vazebních střediscích, která jsou pod kontrolou policie a využívají se k zadržování podezřelých na neomezeně dlouhou dobu, než začne soudní proces.

Podle čínského právního systému, který se do značné míry opírá o přiznání coby podkladu pro odsouzení, mohou být lidé nějakou dobu zadržováni bez možnosti kontaktu s právníky nebo s rodinou, než jsou formálně zatčeni a obviněni.

Organizace na ochranu lidských práv i jednotliví aktivisté pravidelně upozorňují na případy úmrtí a mučení v čínských policejních vazbách. Nejméně sedm lidí bylo v letošním roce v policejní vyšetřovací vazbě ubito k smrti, uvádějí čínské sdělovací prostředky, které se podobným případům čím dál tím častěji věnují. Zaznamenáno bylo také dalších osm "nepřirozených" úmrtí včetně tří sebevražd a dvou "nehod". Smrt hlady je ale první.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám