Hlavní obsah

Teroristé zaútočili v Pákistánu na vrchní velitelství, zadržují důstojníky

Rávalpindí
Aktualizováno

Skupina radikálů v sobotu zaútočila na hlavní velitelství pákistánské armády v Rávalpindí, které tvoří dvojměstí s metropolí Islámábádem. Ve střetu zahynulo celkem deset lidí včetně čtyř útočníků. Zbytek skupiny ale zadržuje deset až patnáct rukojmí. Jsou mezi nimi i vysocí důstojníky.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Do akce proti útočníkům byly nasazeny i helikoptéry.

Článek

"Drží několik našich vojáků. Požadují propuštění některých svých spolubojovníků," uvedly pákistánské armádní zdroje. Podle těchto zdrojů čtyři nebo pět radikálů zadržuje deset až patnáct vojáků. Jsou obklíčeni a armáda se snaží udělat vše proto, aby životy rukojmí nebyly ohroženy. Útočníci údajně požadují propuštění několika svých spolubojovníků.

K přepadu velitelství se přihlásilo podle pákistánských médií radikální radikální hnutí Tálibán. Pákistánský ministr vnitra Rahmán Málik oznámil, že útok jen posílí odhodlání vlády bojovat proti povstalcům.  

Útočníci v uniformách napadli vrchní velitelství, ke kterému přijeli v bílé dodávce. Použili útočné pušky a granáty. Do areálu velitelství vnikli násilím, postříleli stráže u vjezdu. První branou potom  projeli. Pak vyskákali z dodávky.

Strážce druhé brány zmátlo, že byli v uniformách, řekl armádní mluvčí generál Athar Abbás. Útočníci zaujali u auta obrannou pozici a po vojácích stříleli a házely granáty. Celkem šest jich zabili a a pět dalších zranili. Jeden ze zraněných je v kritickém stavu. Mezi oběťmi jsou i dva vyšší důstojníci.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Vojáci se snaží zabezpečit areál vrchního velitelství.

V přestřelce trvající 45 minut se podařilo pákistánské armádě zabít čtyři útočníky. "Situace je pod kontrolou ... všichni ozbrojenci byli zabiti," oznámila pákistánská armáda, boje však za hodinu propukly znovu. Nejméně dva útočníci převlečení do uniforem dokázali vniknout do nitra velitelství a zajmout rukojmí, uváděly zprávy, zřejmě jich však bylo více.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Pákistánský voják se přibližuje k dodávce útočníků.

Radikálové se snaží ukázat, že neztrácejí moc

Útok na vojenské velitelství byl třetí velkou akcí islamistických radikálů během jednoho týdne. Povstalci tak chtějí ukázat, že navzdory operaci, kterou proti nim vedou vládní vojáci, jsou schopni zaútočit v samém srdci pákistánských bezpečnostních složek, poznamenala AP.

Foto: Adrees Lat, Reuters

Vojáci se snaží zabezpečit areál vrchního velitelství

V pátek při pumovém útoku u hlavního tržiště v pákistánském Péšávaru zahynulo 49 lidí a více než sto jich bylo zraněno. V pondělí zaútočil sebevražedný atentátník na kancelář Světového programu OSN pro výživu (WFP) v pákistánské metropoli Islámábádu; pět lidí přitom přišlo o život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám