Hlavní obsah

Barmské disidentce Su Ťij povolili setkání se západními diplomaty

Novinky, rei
Rangún

Nejznámější barmské disidentce Su Ťij, která ve vězení strávila 14 z posledních 20 let, povolila vojenská vláda setkání se západními diplomaty. Informoval o tom v pátek server BBC s tím, že jde o výsledek změny postoje Západu vůči barmské juntě.

Článek

Podle BBC se Su Ťij na hodinu setkala s velvyslanci Spojených států, Austrálie a Velké Británie. Právě USA nedávno oznámily, že s barmskou vládou obnoví dialog, ale zároveň zachová některé sankce. [celá zpráva]

Su Ťij nedávno přehodnotila svůj názor na sankce s tím, že kvůli ní příliš trpí obyčejní Barmánci. Minulý měsíc napsala nejvyššímu představiteli junty Thanu Šweiovi, že je připravena o sankcích se západními diplomaty jednat. V sobotu se pak poprvé od počátku roku 2008 setkala s vládním členem a zdroj z americké administrativy potvrdil také setkání s barmským ministrem v New Yorku. Bylo to první takové jednání za více než 10 let.

Su Ťij a její strana zvítězila ve volbách v roce 1990, ale nebylo jí dovoleno převzít vedení země. Od té doby strávila ve vězení 14 let. V současnosti si odpykává další rok a půl domácího vězení. Její odvolání proti rozsudku soud nedávno zamítl. Pozorovatelé se domnívají, že ji vláda pustí až po volbách v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám