Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník zabíjel v Kábulu, 17 mrtvých

Novinky,
Kábul/Washington
Aktualizováno

Afghánskou metropolí ve čtvrtek ráno v 8:27 místního času otřásl mohutný výbuch. Sloup dýmu nad městem byl patrný z velké dálky. Počet obětí sebevražedného atentátu postupně vzrostl na 17, přičemž zraněných bylo asi osm desítek lidí. K útoku se přihlásil Tálibán.

Foto: Reuters

Afghánští policisté a zdravotníci na místě útoku

Článek

Indie je přesvědčena, že terčem byla její ambasáda. Nirupama Raová z velvyslanectví sdělila novinářům: "Sebevražedný atentát byl namířen proti indické ambasádě. Sebevražedný atentátník přijel k vnější zdi pozemku velvyslanectví s autem plným výbušnin." 

Svědek Hávb Džán popsal atentát: "Toyota Cotrolla byla zaparkovaná u velvyslanectví. Byla špička. Asi deset minut poté, co jsem přišel do kanceláře, slyšel jsem výbuch. Na ulici bylo honě lidí, kteří ji čistili. většina z nich byla zabita." 

Žádný indický diplomat mezi nimi není. Loni si útok na stejném místě vyžádal 40 mrtvých. 

Foto: Reuters

Afghánští policisté na místě útoku u zničené budovy

Za útokem stojí Tálibán

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid na webových stránkách oznámil, že za sebevražedný atentát je zodpovědné toto hnutí a že terčem bylo skutečně indické velvyslanectví. Upřesnil, že útočníkem byl Afghánec.

Nálož byla velmi silná. Zničen byl obchodní dům naproti velvyslanectví. Exploze poškodila či zničila řadu automobilů - mezi nimi i dva, jež patřily OSN; nikdo z jejích pracovníků zraněn nebyl, oznámil mluvčí organizace. Exploze také zničila výlohy okolních obchodů, uvádí ČTK.

Foto: Reuters

Exploze zničila jeden dům

Kábul v posledních týdnech zažil několik sebevražedných atentátů, které potvrzují, že radikální hnutí Tálibán stále posiluje a rozšiřuje oblast své působnosti. Podle odhadů expertů operuje již na 90 procentech afghánského území.

V USA jednají o nové strategii

Ve středu ve Spojených státech jednají o novém strategickém plánu pro Afghánistán. Spojené státy by podle Obamy neměly zemi zmítanou boji opustit, ale uplatnit novou strategii, uvádí BBC. Americký prezident Barack Obama už slíbil, že žádné vojáky z Afghánistánu nestáhne. Otázkou jde, za vyhoví vrchnímu veliteli mezinárodní sil ISAF Stanleymu McCrystalovi a poskytne mu posily o síle 40 000 mužů. Pentagon potvrdil, že odeslal do Bílého domu oficiální žádost o vyslání poslal.

Foto: Reuters

Afghánští policisté na místě útoku u vraku auta a zničeného domu

Na středeční schůzce s třiceti kongresmany Obama jednal o Afghánistánu a uvedl, že jeho rozhodnutí bude pečlivě rozvážené, ale že ne každý s ním bude spokojen. O situaci v Afghánistánu a sousedním Pákistánu pak jednala prezidentova „válečná rada“. Zaměřila se ale hlavně na situaci v Pákistánu a boj s Al-Kaidou. O Afghánistánu se má jednat v pátek.

Foto: Reuters

Afghánští policisté na místě útoku u vraku auta

Operace v Afghánistánu, která byla zahájena před osmi lety, v posledních letech vázne, protože Tálibán posiluje. Letos se dostala do krize. McCrystal varoval, že bez posil může být operace neúspěšná, což by mělo vážné následky, protože by to posílilo teroristy.

Reklama

Výběr článků

Načítám