Hlavní obsah

Záplavy na jihu Indie si vyžádaly 300 obětí

Novinky,
Dillí

Záplavy vyvolané monzunovými dešti si na jihu Indie vyžádaly podle CNN už tři sta obětí. Statisíce lidí musely opustit své domovy. Pod vodou jsou také pole a očekává se, že kvůli záplavám bude v příštím roce sklizeň o pětinu nižší.

Článek

Záplavy postihly dva státy na jihu Indie, Karnataku a Adrapradéš, které patří k obilnicím země. Situace je o to horší, že prudké deště přišly pod dlouhém suchu a vyprahlá půda nebyla schopna vodu absorbovat.

Počet potvrzených obětí stoupl na tři sta, ovšem celkem si povodně a záplavy v Indii vyžádaly letos už na 1200 mrtvých. Stovky Indů umírají při povodních způsobených především monzunovými dešti každoročně, píše Boston Globe.

Vhledem k rozsahu povodní panují i obavy z šíření epidemií. Záchranáři proto rozdělují lidem vyhnaných z domovů především pitnou vodu. 

Letošní povodně mají také tragický dopad na zemědělství. Výnosy v létě zasetých obilnin a rýže budou podle odhadů o 15 až 20 procent nižší. Otázkou je také kvalita zrna, protože při dlouhodobých záplavách se mohou šířit plísně, uvádí Wall Street Journal.

Je možné, že Indie zavede opět zákaz exportu zrna, který byl poprvé uplatněn už v červenci 2008 a zrušen ještě v říjnu téhož roku. Kvůli suchu jsou malé výnosy už z předchozí sklizně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám