Hlavní obsah

Maledivská vláda chystá kvůli oteplování zasedání pod hladinou moře

Právo, Alexander Petrželka
Alexandr Petrželka

S výjimkou jediného ministra, který má zdravotní problémy, se celá vláda Malediv příští sobotu 17. 10 sejde k jednání v potápěčských oblecích. Během podmořské schůze podepíše výzvu vládám všech zemí světa ke globálním klimatickým změnám.

Foto: Profimedia.cz

Na Maledivy přivážejí pytle s pískem jako ochranu před erozí.

Článek

„Bude to trochu legrace, ale vzejde z toho nejvážněji míněné upozornění,“ řekl serveru BBC vládní poradce, který si nepřál být jmenován.

Prezident Mohamed Našíd je bývalý aktivní potápěč, ostatní ministři už mají připravené podvodní psací potřeby, učí se ruční signály a podstupují intenzívní potápěčský kurs.

„Potápěčské signály jsou omezené, takže kabinet toho moc neprojedná, ale poslat urgentní vzkaz bohatým i chudým zemím, aby braly otázku klimatických změn vážně, určitě zvládne,“ citovala BBC poradce. Každého ministra bude pod hladinu provázet potápěčský instruktor a jednání budou střežit i vojenští potápěči. „Místní žraloci jsou přátelští,“ vyvracel obavy o bezpečnost kabinetu citovaný poradce.

Podmořské jednání maledivské vlády chce předznamenat Světový den klimatické akce 350, který bude 24. října. Číslice 350 je název mezinárodní organizace vědců a současně narážkou na „bezpečnou“ hodnotu množství oxidu uhličitého v atmosféře (současná hodnota je 398 ppm - 389 molekul oxidu v miliónu molekul vzduchu). Nedávno prezident Našíd prohlásil, že nepojede na prosincový klimatický summit OSN do dánské Kodaně, kde má být podepsána celosvětová dohoda o limitech vypouštění skleníkových plynů. „Nemáme na to peníze,“ řekl Našíd s tím, že země své zdroje raději vynaloží na konkrétní protiemisní opatření než na „dětinské“ dohadování politiků.

Maledivy tvoří asi 1100 ostrovů ležících západně od Indie. Jsou státem s nejnižší nadmořskou výškou na světě (průměr 1,5 m n.m.) a podle klimatických modelů se část jejich území v příštích desetiletích ocitne pod hladinou Indického oceánu, která se v důsledku oteplování zvedá. Země už proto zahájila jako první na světě přechod na čistě bezuhlíkaté technologie, které chce ze svého území odstranit do roku 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám