Hlavní obsah

Údajně zabitý šéf Tálibánu si pozval novináře a žertoval s nimi

Novinky, rei
Sararogha

Hakimulláh Mehsúd, nový vůdce pákistánského Tálibánu, jehož smrt ohlásily o víkendu Pákistán a USA, je naživu. Dokázal to při setkání s novináři, které si osobně pozval, aby je počastoval vtípky, ale i hrozbami odplaty za smrtící nálety Američanů.

Foto: Reuters

Hakimulláh Mehsúd (uprostřed) se svými bojovníky

Článek

Podle agentury AP uspořádal Hakimulláh sezení v neděli, aby vyvrátil spekulace, že zemřel při americkém náletu. Hakimulláh označil partnerství jeho skupiny s al-Kajdou za vztah lásky a náklonnosti. AP dodala, že na území kontrolovaném Hakimulláhem se může ukrývat šéf al-Kajdy Usáma bin Ládin.

Pákistánský ministr vnitra Rehmán Malik opakovaně uvedl, že byl Hakimulláh zabit, zřejmě i s jeho zástupcem Rehmánem Waliurem.

Den po nedělním setkání šéfa povstalců s novináři zabil sebevražedný útočník u sídla OSN v Islámábádu pět lidí.

Hakimulláh vede pákistánský Tálibán od smrti Bajtulláha Mehsúda, který počátkem srpna zemřel při náletu amerického bezpilotního stroje. Experti odhadují, že Tálibán má v hornatém terénu v kmenových oblastech Pákistánu na 10 000 bojovníků, jsou mezi nimi i válečníci ze zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Pákistánu dopadli mluvčího Tálibánu

V pákistánském údolí Svát byl dopaden mluvčí Tálibánu Muslim Chán a čtyři velitelé fundamentalistického hnutí Tehrik Tálibán Pákistán. V pátek to uvedly...

Výběr článků

Načítám