Hlavní obsah

Nejvyšší egyptský duchovní zakázal studentkám zakrývat si obličej

Novinky, Tomáš Reiner
Káhira

Nejvyšší egyptský klerik zakázal studentkám káhirské univerzity při mešitě Al-Azhar nosit tradiční nikáb, roušku zakrývající celý obličej kromě očí. Oznámila to agentura AP.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Článek

Nejvlivnější muž sunnitských muslimů šajch Muhammad Saíd Tantáví už policistům dal pokyn, aby na půdu univerzity dívky s nikábem nepouštěli. Zákaz má být bezpečnostním opatřením, řekl AP nejmenovaný činitel. Podle agentury jde ale především o součást vládní kampaně proti ultrakonzervativnímu islámu, který se na veřejnosti manifestuje stále silněji.

Nikáb nemá s islámem co do činění, je to jen zvyk
šajch Tantáví

Nikáb nosí pouze menšina Egypťanek, většina se spokojí se šátkem. Rouška, jež se běžně nosí v sousední Saúdské Arábii, však podle AP nabírá na popularitě.

Mezi muslimy neexistuje jednotný názor na povinné nošení roušky a dokonce ani šátku. Nikáb je podle většiny autorit pouze tradicí, která se datuje k nomádům v Arabské poušti před počátkem islámu.

AP upozornila na případ ženy, která se v roušce v roce 2001 marně snažila o vstup do knihovny Americké univerzity v Káhiře. Instituci zažalovala a u nejvyššího soudu a vyhrála. Soud rozhodl, že zakázat nikáb je protiústavní a ženám doporučil, aby ženy při vstupech do veřejných budov kontrolovaly strážkyně, kterým by návštěvnice nikáb poodkryly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám