Hlavní obsah

Afghánský voják pozabíjel spící americké spolubojovníky

Právo, CNN, ČTK, roš, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva spící americké vojáky zastřelil jejich afghánský kolega ze společné jednotky, když byl na hlídce. Další dva Američany zranil. V sobotu to oznámil Šahedulláh Šahed, guvernér provincie Wardak.

Článek

Útok spáchal poté, když se společný afghánskoamerický tým vrátil z páteční operace. „Američané spali, když na ně začal střílet afghánský voják ve službě,“ sdělil guvernér.

Dalších osm amerických vojáků a dva jejich afghánští kolegové přišli o život po útoku kmenových ozbrojenců ve východním Afghánistánu. Jak napsala agentura Reuters, pro americké jednotky jde v této zemi o největší počet obětí během jedné bitvy za více než rok.

Ozbrojenci udeřili na dvě společné americko-afghánské hlídky z mešity a z nedaleké vesnice, tvrdí prohlášení velitelství mezinárodních sil ISAF. K útoku se vzápětí přihlásilo radikální hnutí Tálibán, podle něhož si útok vyžádal „velké ztráty na straně nepřítele“.

Britové chtějí v afghánistánu posily 

V reakci na neustále se zhoršující situaci vyzval nový náčelník generálního štábu britské armády David Richards státy NATO, aby do Afghánistánu vyslalo další vojáky. Jak Richards řekl ve včerejším vydání listu The Sunday Telegraph, větší počet vojáků by lépe a s menšími ztrátami splnil cíle mezinárodního společenství a pomohl vyhrát „psychologickou válku“ proti Tálibánu.

Richards tak podpořil vrchního velitele amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu Stanleyho McChrystala, jenž se snaží prosadit vyslání dalších až 40 tisíc amerických vojáků do Afghánistánu. Vláda prezidenta Baracka Obamy se ale zatím neshodla v názoru, zda americkou vojenskou přítomnost v Afghánistánu dále zvyšovat.

Obama už do bojů letos poslal dalších 21 tisíc mužů. Američanů bude v zemi do konce roku celkem 68 tisíc, takže koalice bude mít s kontingenty dalších zemí asi 100 tisíc vojáků. Britů je v zemi kolem devíti tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám